GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Farleden i Göteborg stängd efter sprängning

Sedan i måndags förra veckan är det stopp i farleden i Göta älv genom Göteborgs centrum. Orsaken är att det ligger betongrester på botten efter Skanskas sprängning av brofästena på Götaälvbron, rapporterar .
Sjöfart • Publicerad 23 november 2021
Sedan i måndags förra veckan är det stopp i farleden i Göta älv genom Göteborgs centrum. Arkivbild.
Sedan i måndags förra veckan är det stopp i farleden i Göta älv genom Göteborgs centrum. Arkivbild.
Foto: Adam Ihse/TT

Flera lastade fartyg ligger still i väntan på besked om när de kan avgå. Men trots röjningsarbete är farleden fortsatt inte farbar, anser Sjöfartsverket och Göteborgs stad.

– Den sammanlagda bedömningen av alla risker är att vi inte kan passera säkert med fartyg överhuvudtaget, säger Charlotta Segerström, lotsområdeschef vid Sjöfartsverket, till tidningen.

Dessutom kan det finnas sprängmedel bland rivningsmassorna i älven, säger Mikael Nummedal, projektchef för nya Hisingsbron, där rivningen av den gamla bron ingår, till Göteborgs-Posten.

– Man har bedömt att det kan finnas sprängämnen kvar och det har man en metodik för hur man hanterar, om man får upp sådant. Däremot är det bekräftat att det inte finns tändhattar kvar som skulle kunna tända sprängämnet.

En utredning om vad som gick fel vid sprängningen har inletts av entreprenören Skanska-MTH. Men Nummedal uppger att planen inte följts.

– Det fanns en plan för hur arbetet skulle utföras men sedan har man ändå, på arbetsplatsen, valt att utföra på ett annat sätt. Orsaken till varför man har gjort det vet jag inte ännu.

När farleden kan öppnas för trafik är inte känt. Ett avstämningsmöte med kommunen är planerat till onsdag eftermiddag.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.