Annons
Nyheter

Färre nekades sjukpenning förra året

Hälsa • Publicerad 20 januari 2022
Antalet avslag för sjukpenning efter ett halvårs sjukskrivning minskade kraftigt under 2021 jämfört med 2020. Arkivbild.
Antalet avslag för sjukpenning efter ett halvårs sjukskrivning minskade kraftigt under 2021 jämfört med 2020. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Under förra året skedde en kraftig minskning av antalet personer som nekades sjukpenning efter sex månaders sjukskrivning, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Till och med november i fjol hade 11 procent (4 000 personer) lämnat sjukförsäkringen på grund av avslag mellan dag 180 och dag 364 – att jämföra med 42 procent (22 000 personer) under 2020.

– Vi tror att det framförallt beror på de lagändringar som har skett under 2020, som innebär att man har sänkt kraven för att kunna få sjukpenning efter att ha varit sjukskriven ett halvår, säger Terese Östlin, nationell samordnare inom sjukförsäkringen på Försäkringskassan.

Annons

Lagändringarna innebär att Försäkringskassan kan göra undantag om den sjuke förväntas återgå till jobbet inom ett år.

Färre avslag kan enligt myndigheten även delvis bero på ett förändrat arbetssätt. Försäkringskassan utreder numera ärenden mer ordentligt och genomför inte en extra granskning av de som redan har fått sjukpenning.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons