Annons
Nyheter

FBI pekar ut svensk som en huvudperson

En 37-årig svensk man jagas av FBI. Mannen pekas ut som en av nyckelpersonerna bakom den krypterade plattformen Anom, rapporterar flera svenska medier.
Brott • Publicerad 9 juni 2021
Bild från en presskonferens i tisdags i San Diego, USA, när operation "Trojan Shield" presenterades.
Bild från en presskonferens i tisdags i San Diego, USA, när operation "Trojan Shield" presenterades.Foto: Denis Poroy/AP/TT

Minst 800 personer har gripits i den internationella operationen "Trojan Shield". Av dem greps 155 inom ramen för den svenska delen av operationen.

I USA har 17 personer åtalats för att ha spridit den krypterade plattformen Anom till kriminella.

Annons

En av de åtalade är en 37-årig svensk man, som tidigare dömts i Sverige för grovt narkotikabrott. Enligt USA:s federala polis FBI har han haft en central roll i upplägget.

Mannen pekas ut som en av av tre personerna som administrerat tjänsten, bland annat har han kunnat starta och stänga konton. Han ska även ha fungerat som influerare och sålt in plattformen till andra kriminella.

– Han var den som började sälja mobiler till svenskar och har även pushat andra till att göra samma sak, säger en man i Västsverige till Dagens Nyheter.

Mannen är tidigare dömd för grovt narkotikabrott.

37-åringen är nu på rymmen. Enligt FBI befinner han sig i Turkiet.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons