Annons

Åklagare: "Noll" samarbete från prins Andrew

Amerikanska federala polisen FBI har sökt brittiske prins Andrew för att fråga ut honom i samband med utredningen av sexbrottsmisstänkte Jeffery Epstein, som tog livet av sig i häktet i USA förra sommaren.
Men prinsen har inte visat något tecken till att vilja samarbete, enligt utredarna.
USA/Storbritannien • Publicerad 27 januari 2020
Den amerikanske åklagaren Geoffrey Berman omgiven av personer som sexuellt utnyttjades som barn, säger att den brittiske prins Andrew visat "noll samarbete" i utredningen om den sexbrottsmisstänkte Jeffery Epstein.
Den amerikanske åklagaren Geoffrey Berman omgiven av personer som sexuellt utnyttjades som barn, säger att den brittiske prins Andrew visat "noll samarbete" i utredningen om den sexbrottsmisstänkte Jeffery Epstein.Foto: Craig Ruttle/AP/TT
Storbritanniens prins Andrew. Arkivbild.
Storbritanniens prins Andrew. Arkivbild.Foto: David Parker/AP/TT

Mångmiljardären Epstein utreddes för sexuella övergrepp mot minderåriga när han dog. Prins Andrew som umgicks med Epstein privat har anklagats av en i dag vuxen kvinna för att ha haft sex med henne då hon var 17 år. Kvinnan säger att hon var offer för människohandel ombesörjd av Jeffrey Epstein och att denne tvingade henne att ha sex med prinsen.

"Villig att samarbeta"

Åklagaren i Epsteinfallet Geoffrey Berman bekräftar att den myndighet han företräder samt FBI har sökt prinsen för att kunna ställa frågor till honom.

Annons

– Hittills har prins Andrew bistått oss med noll samarbete, säger Berman.

Trycket på prinsen har varit hårt sedan han i november förra året deltog i en intervju i BBC. Där konfronterades han med anklagelsen om sex med den minderåriga flickan. Prins Andrew förnekade uppgifterna i intervjun men i ett uttalande sade han sig vara "villig att bistå behöriga rättsliga myndigheter i deras utredning, om så önskas".

"Sjunker i kvicksand"

Intervjun ansågs för prins Andrews vidkommande vara en medial katastrof och en pr-expert liknade den vid att "titta på när en man sjunker i kvicksand". Bland annat svarade prinsen att han inte kan ha varit den person som presenterades för 17-åringen av Epstein eftersom hon sagt att han "svettades ymnigt".

– Det finns ett litet problem med svettningen, eftersom jag har en medicinsk åkomma som gör att jag inte kan svettas, sade prinsen.

Kort därpå meddelade det brittiska hovet att prins Andrew tar en paus från sina offentliga uppdrag.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons