Annons
Nyheter

Fed väntas inte förstöra börsfesten

Börser fortsätter att slå rekord och inflationen skenar uppåt i återhämtningens USA.
Trots det väntas Federal Reserve (Fed) inte antyda att någon åtstramning är på gång i samband med onsdagens räntebesked.
Ekonomi • Publicerad 15 juni 2021
Konsumentpriserna har lyft rejält i USA under året, vilket skapat oro på marknaden för att det snart är dags för USA:s centralbank att strama åt coronastimulanserna. Arkivbild
Konsumentpriserna har lyft rejält i USA under året, vilket skapat oro på marknaden för att det snart är dags för USA:s centralbank att strama åt coronastimulanserna. ArkivbildFoto: John Minchillo AP/TT
Fedchefen Jerome Powell och hans direktion väntas inte börja diskutera framtida neddragningar av stödköp förrän i slutet av augusti och lämna styrräntan på noll till andra halvåret 2023. Arkivbild
Fedchefen Jerome Powell och hans direktion väntas inte börja diskutera framtida neddragningar av stödköp förrän i slutet av augusti och lämna styrräntan på noll till andra halvåret 2023. ArkivbildFoto: Kevin Dietsch AP/TT
Det kan vara riskabelt att följa strategin "Köp till sillen, sälj till kräftorna" i år, enligt Mattias Isakson, chef för strategi och allokering på Swedbank. Arkivbild
Det kan vara riskabelt att följa strategin "Köp till sillen, sälj till kräftorna" i år, enligt Mattias Isakson, chef för strategi och allokering på Swedbank. ArkivbildFoto: Hasse Holmberg /TT

Huvudscenariot är att de massiva stimulanser som sjösatts av Fed i pandemin – med nollränta och stödköp för 120 miljarder dollar per månad – kommer fortsätta under större delen av året. Kanske även in i början av nästa år, enligt Elisabet Kopelman, ekonom på storbanken SEB.

En signal från Fed nu om att det snart är dags att dra ned på stödköpen vore en överraskning, tycker hon.

Annons

– Och ett beslut kommer de inte ta nu. Det ser jag som helt otänkbart, tillägger hon.

Bäddat för börsfest

Som många andra pekar hon på centralbanksmötet i Jackson Hole i delstaten Wyoming, USA, i slutet av augusti som det tillfälle där Fed river av plåstret och börjar signalera att det snart är dags. Därefter väntas det dröja ytterligare 3–4 månader innan beslutet fattas och så någon månad till innan stödköpen börjar trappas ned.

En höjning av Feds nollränta ligger i sin tur betydligt längre fram i tiden, kanske till hösten 2023.

Detta scenario bäddar för fortsatt börsfest, tror Anders Rudolfsson, mäklarchef på den norska storbanken DNB i Stockholm. Han delar i stora drag SEB-ekonomens bild av vad som väntas från Fed framöver.

Inför sommarsäsongen slår han därför ett slag för den klassiska klyschan "köp till sillen och sälj till kräftorna".

– Jag lutar åt att räntemarknaden inte kommer att röra sig nu på ett antal månader. Det gör att man kanske vågar ge sig på tillväxtaktier igen, säger han.

– Det finns ju ingen anledning att vara pessimistisk i alla fall. Men sedan är det ju alltid en fråga om vad man har gjort tidigare, säger han.

Han tycker man ska undvika uppenbart högt värderade aktier, och pekar ut e-handelsjätten Amazon och elbilstillverkaren Tesla som exempel. Samma sak gäller de turbulenta så kallade meme-aktierna – däribland spelbutikskedjan Gamestop – som det via chattforum på sociala nätverk har spekulerats mycket i bland småsparare under året.

– Men om man köper normal svensk verkstad och bra tillväxtbolag tror jag inte man löper någon större fara, säger han.

"En svart svan"

Han ser en stark rapportflod framför sig i juli, med rejäla försäljnings- och vinstlyft i takt med att restriktioner monteras ned och marginaler som stärks av digitalisering, sparprogram och minskat resande.

Annons

– När man summerar detta finns det ingen anledning att tro det blir någon större korrigering just nu, även om det alltid kan komma "en svart svan" flygande, säger han.

Han tillägger brasklappen att utvecklingen också påverkas av vad bolagen vågar säga om hur andra halvåret ser ut.

Mattias Isakson, chef för strategi och allokering på Swedbank, intar en något mer försiktig hållning till aktier i det korta perspektivet. Han är förvånad över att marknaden varit så lugn med tanke på rädslan för hög inflation och tror samtidigt att högre priser på råvaror och komponentbrist kan bli ett tema i rapportfloden.

– Det kan bli vinstvarningar och besvikelser relaterat till dessa orsaker, säger han.

"Köp till sillen, sälj till kräftorna"

Men han delar bilden av att Fed avstår från att prata om mindre stödköp redan nu. Arbetsmarknaden ser för svag ut i USA, med 7,6 miljoner färre sysselsatta nu än före pandemin. Fast enskilda Fed-ledamöter kan i sina prognoser om styrräntan framöver redan nu signalera att de känner att dagen för att inleda åtstramningar närmar sig, tror han.

– Ur ett finansmarknadsperspektiv är vi på höga nivåer men det behöver inte betyda att den generella optimismen inte kan fortsätta ett tag till, säger han.

TT: Så vad tror du om den gamla devisen "köp till sillen och sälj till kräftorna"?

– Den har ju funkat många gånger, men den är lite farlig. Riskerna är lite förhöjda inför sommaren, skulle jag vilja säga.

Isakson gick nyligen ut med en allmän rekommendation om minskad aktieexponering, även om han fortfarande tror på övervikt aktier i portföljen.

– Det är ju ändå en hyfsat stor sannolikhet att det kommer en korrigering. Då kan vi ju köpa in oss i den i stället, säger han.

Bakgrund: USA:s inflation mycket högre än målet

Kraftigt stigande priser i USA under våren – som i maj toppade med ett konsumentprisindex på 5 procent i årstakt och en så kallad kärninflation på 3,8 procent – har lett till marknadsoro.

Högre inflation trycker upp ränteläget, stärker dollarn och minskar riskaptiten på börsen, vilket kan bli den tändande gnistan till större börskorrigeringar från dagens rekordnivåer.

Men USA:s centralbank Federal Reserve (Fed) har vid sidan av sitt inflationsmål på 2 procent även ett mål om att uppnå så hög sysselsättning som möjligt – och just nu är sysselsättningen 7,6 miljoner arbetstillfällen lägre än före pandemin i USA.

Fed-chefen Jerome Powell och en majoritet i hans direktion förklarar samtidigt inflationslyftet under våren av tillfälligheter, skapade av att jämförelsetalen i fjol trycktes ned av pandemin samtidigt som årets tryck uppåt på priserna har förklaringar av övergående karaktär, som stora stödpaket och flaskhalsar inom industri och transporter i återhämtningen. De flesta analytiker resonerar just nu likadant och marknaden verkar till stora delar också köpa dessa argument.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons