GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Filmfotograf får Filmakademins stipendium

Film • Publicerad 25 mars 2020
Lisabi Fridell belönades med en Guldbagge för fotot i "And then we danced" vid Guldbaggegalan 2020. Arkivbild.
Lisabi Fridell belönades med en Guldbagge för fotot i "And then we danced" vid Guldbaggegalan 2020. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT

Svenska Filmakademins stipendium till minne av Kurt Linder tilldelas 2020 till filmfotografen Lisabi Fridell, som bland annat prisas för sitt berörande bildspråk i filmer som "And then we danced" och "Nånting måste gå sönder".

Ur motiveringen: "Hon inspirerar verksamma i branschen att våga hitta egna uttryck. Hennes förmåga att omsätta konstnärliga intentioner till genomtänkt filmfoto, medverkar till utveckling och förnyelse av den svenska filmen. Det inger stor respekt och hopp för framtiden."

Årets stipendiesumma är 20 000 kronor.

Stipendiet ska gå till en person som ännu inte fyllt 35 år och som gjort betydande insatser för svensk film. Bland tidigare stipendiater finns bland andra Roy Andersson, Lasse Hallström, Helena Bergström, David Dencik, Ruben Östlund, Lisa Aschan och Amanda Kernell.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.