Annons

Finalrepris i slutspelsstarten

Repris på de två senaste årens SM-final och ett hett Stockholmsderby.
Det är bland annat vad som väntar när SM-slutspelet börjar i damhockeyligan SDHL.
Kan något av de lägre rankade lagen skrälla?
Ishockey • Publicerad 18 februari 2020
Luleåjubel mot Linköping i fjolårets SM-finalserie. Nu möts lagen direkt när kvartsfinalspelet i SM-slutspelet inleds. Arkivbild.
Luleåjubel mot Linköping i fjolårets SM-finalserie. Nu möts lagen direkt när kvartsfinalspelet i SM-slutspelet inleds. Arkivbild.Foto: Robert Nyholm/TT

Luleå och Linköping möttes i SM-finalserierna både 2018 och 2019.

Nu möts lagen direkt när SM-slutspelet inleds på onsdagen med kvartsfinalspel. Luleå vann båda finalserierna och är jättefavorit mot ett Linköping som slutade först på sjunde plats i grundserien och har tappat sin finalglans.

Annons

Ett annat intressant möte är derbyt i Stockholm mellan Djurgården och AIK. Det skiljde 20 poäng mellan fyran och femman i tabellen men faktum är att lagen vann två matcher vardera i mötena i grundserien.

HV71 slog poängrekordet i grundserien med 99 poäng – 33 vinster på 36 matcher – och kliver in i slutspelet som favorit. Jönköpingslaget ställs i kvartsfinal mot Leksand.

Förra säsongen avgjordes slutspelet hela vägen i bäst av fem matcher, men till den här säsongen har kvartsfinalspelet bantats till bäst av tre. Det sämre rankade laget börjar hemma och det bättre rankade spelar den andra och en eventuell tredje match på hemmaplan. Semifinaler och finaler avgörs i bäst av fem.

Så här spelas kvartsfinalerna (onsdag, lördag, eventuellt söndag):

Leksand (8)–HV71 (1).

HV71 kliver in i slutspelet med hela 15 raka segrar och har inte fått stryk sedan den 30 november då Brynäs storvann med 7–2. HV71 vann samtliga fyra möten under säsongen och Leksand ska inte ha en chans.

Tips: 2–0 till HV71.

Linköping (7)–Luleå (2).

Mästarlaget Luleå hade en del problem i början av säsongen, men har varvat upp och vunnit 14 av sina 15 senaste matcher. Laget blir en ordentlig utmanare till HV71. Linköping har sett bättre ut i slutet av serien, mötte exempelvis Luleå i fredags och föll först efter straffar. Luleå har vunnit tre av fyra möten den här säsongen.

Tips: 2–0 till Luleå.

Annons

SDE (6)–Brynäs (3).

Det tidigare bottenlaget SDE gör sitt första slutspel och har lyft sig rejält denna säsong. Framför allt är defensiven stark, men ett offensivt skickligt Brynäs är numret större och skyttedrottningen Lara Stalder & Co tar hem det här. Gävlelaget vann tre av fyra möten under grundserien.

Tips: 2–0 till Brynäs.

AIK (5)–Djurgården (4).

Samtliga säsongens fyra möten har slutat med bortasegrar och här är det AIK som har bortaplansfördel. Är det i någon kvartsfinalserie det ska skrälla så är det här, men Djurgårdens bredd talar för att laget ändå vinner detta till slut.

Tips: 2–1 till Djurgården.

Resten av slutspelet, semifinaler: 26, 29/2, 1/3 samt eventuellt 4 och 7/3.

Finaler: 11, 13, 15, eventuellt 17 och 19/3.

Göran Sundberg/TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons