Annons
Nyheter

Finland får hjälp att övervaka Östersjön

Finland • Publicerad 6 juni 2023
Finlands bevakning av Östersjön stärks med en ny specialoperation, skriver finska Hufvudstadsbladet. Fartygen på bilden har inget med specialoperationen att göra.
Finlands bevakning av Östersjön stärks med en ny specialoperation, skriver finska Hufvudstadsbladet. Fartygen på bilden har inget med specialoperationen att göra.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Finlands bevakning av Östersjön stärks med en ny specialoperation som ska förbättra gränsövervakningen till havs, skriver Hufvudstadsbladet.

Det är Europeiska sjösäkerhetsbyrån (EMSA), Europeiska fiskerikontrollbyrån (EFCA) och Europeiska gräns- och kustbevakningsbyrån (Frontex) som tillsammans med Estlands, Lettlands och Finlands gränsbevakning nu satsar för att förbättra bevakningen av Östersjön.

Annons

Obemannade flygande farkoster från EMSA ska bidra till övervakning av fartygsutsläpp och sjöbevakning i Östersjön.

Fartygstrafiken i Östersjön har blivit än mer aktuell till följd av Rysslands invasion av Ukraina, då många transporter av råolja från Ryssland fraktas genom Östersjön. Finlands Gränsbevakningsväsende påpekar därför vikten av att vara förberedda på eventuella olyckor och oljeskador när flera olika fartyg rör sig inom området.

Specialoperationen inleddes under måndagen och pågår till och med augusti i år.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons