1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Finland skrev historia: "En dröm för oss alla"

De sista finländska fotbollstårarna torkade definitivt under den klara novemberkvällen när Finland skrev fotbollshistoria.
"Huuhkajat" besegrade Liechtenstein med 3–0 och är vidare till EM nästa sommar.
Teemu Pukki bidrog med två mål när Finland vann mot Liechtenstein med 2–0 och säkrade sitt första deltagande någonsin i ett mästerskap.
Foto: Martti Kainulainen/AP/TT

De tusentals finländska fotbollssupportrar som var på plats i Helsingfors för att bevittna EM-kvalmötet mellan Finland och Liechtenstein fick vad de kom för – ett stycke ny, finländsk idrottshistoria.

Glädjen gick inte att ta miste på när supportrarna efter slutsignalen stormade planen samtidigt som fyrverkerierna sprakade på himlen.

– Det här är den största matchen i mitt liv hittills. Det har varit dröm för alla oss finländare sedan så många år tillbaka. Det handlar om så mycket mer än fotboll, säger Teemu Pukki direkt efter matchen.

Om de finländska berguvarna hade någon form av nervositet när matchen drog igång så märktes det inte.

Tuominen med första

Pigga, utan att vara överspända, matade de på med anfall efter anfall i matchens första halvlek och släppte inte över Liechtenstein på egen planhalva så när som på något enstaka tillfälle. Bortalaget lyckades visserligen skapa en chans genom hörna, men den avstyrdes av Finland lika snabbt som den blev till.

Frågan var inte om – utan när Finlands första mål skulle komma. Och den här gången var det Jasse Tuominen som hade svaret. 24-åringen, som fram till mötet med Liechtenstein inte gjort något mål i EM-kvalmatcherna, var den första att utropas till nationalhjälte. Efter drygt 20 minuter av flertalet försök från bland annat Teemu Pukki och Pyry Soiri, var det till sist Tuominens skott som letade sig in bakom Liechtensteins Benjamin Büchel.

– Jag drömde om att bli den första målskytten. Jag har sparat mitt första mål i landslagsammanhang till det här ögonblicket. säger Jasse Tuominen.

Hemmalaget slappnade inte av efter ledningsmålet utan fortsatte att skapa farliga chanser före paus, bland annat genom tre hörnor från Finlands Robin Lod.

Pukki med två mål

Ivriga att utöka ledningen fortsatte Finland i samma stil, tills att Pyry Soiri fälldes i straffområdet med en halvtimme kvar att spela.

Skyttekungen Teemu Pukki fick chansen från elva meter – och han tog den.

– Jag var ganska säker på att jag skulle sätta den. Men visst kände jag extra press, även om jag visste att vinsten kanske inte skulle hänga på straffen. Jag njöt verkligen av att få ta den, säger han.

Där var matchen, mot ett avvaktande och stundtals passivt Liechtenstein, egentligen avgjord. Men finländarna drog inte av på tempot för det. Med knappa kvarten kvar gjorde Teemu Pukki 3–0 efter att Benjamin Büchel kastat sig för tidigt.

Det är första gången någonsin som Finland kvalificerat sig för ett stort mästerskap i fotboll.

– Det är helt otroligt, obeskrivligt. Att första gången i historien gå till EM. Det är en dröm som går i uppfyllelse, säger Tuominen.

Läs mer

Östra Göinge

Utryckning: Kraftig brand bröt ut – ”Stor spridningsrisk”

”Lågorna var åtta-tio meter höga.”

Kristianstad

Yngsjö: Heliumballong orsakade räddningspådrag

Sjöräddningen larmades om misstänkt drunkning.

Debatt

Läsartext: Inte lätt att hitta parkering

Fick p-böter på 600 kronor

Kristianstad

Parkeringskaos i Åhus: ”Fråga om liv och död”

Felparkeringar, trängsel och kaos. Larmen från Åhus duggar tätt i högsommarvärmen.

Kristianstad

Trafikolycka väg 118 – flera fordon inblandade

Olyckan har inträffat mellan Torsebro och Kristianstad.

Trafikkaoset

Djurtransport fast i värmen – släpptes inte fram: ”Folk är inte kloka”

Lantbrukaren vid Knäbäck vill se hårdare tag.