Annons
Nyheter

Gasledningarna läcker på fyra ställen

En fjärde läcka i de ryska gasledningarna har upptäckts. Först på söndag beräknas gasen sluta bubbla upp ur vattnet.
Östersjön • Publicerad 29 september 2022
Kartan visar de fyra läckorna på gasledningarna Nord Stream och Nord Stream 2.
Kartan visar de fyra läckorna på gasledningarna Nord Stream och Nord Stream 2.Foto: Anders Humlebo/TT

Läckorna i gasrören Nord Stream 1 och Nord Stream 2 är inte tre, utan fyra. Något som Kustbevakningen klargjorde sent på onsdagen och vilket Svenska Dagbladet var först att rapportera om.

Det större av de "svenska" läckagen är på Nord Stream 1, det mindre är på Nord Stream 2.

Annons

– Vi har läckage på två positioner i svensk ekonomisk zon. Sedan finns det precis på andra sidan gränsen, i dansk ekonomisk zon, ytterligare ett utsläpp. De här tre ligger väldigt nära varandra vid det avlysta området där vi har vårt fartyg, säger Kustbevakningens presstalesperson Mattias Lindholm.

Utreder explosionen

Både svenska och danska seismiska mätningar visar att två explosioner ägde rum på havsbottnen timmar innan läckorna upptäcktes. Men den andra explosionen ger mer komplexa utslag i mätdatan och det skulle kunna vara fråga om en tredje sprängning som följt tätt på den andra.

– Men det här kan också bara vara reflektioner i geologin som gör att vi ser de här komplicerade vågformerna. Man får fler ekon i det här området, säger Björn Lund, seismolog vid Uppsala universitet.

– Vi jobbar på det här i dag, men det är inte alls säkert att det går att reda ut på ett enkelt eller snabbt sätt.

"Flödet avtar söndag"

Från danskt håll har man tidigare sagt att gasflödet bör avta eller upphöra på söndag, då ledningarna väntas vara tömda.

– Det stämmer också med vår bedömning, efter kontakter med Nord Stream, säger Mattias Lindholm vid Kustbevakningen.

På grund av det höga flödet är det i dagsläget för farligt att gå ner och undersöka utsläppsplatserna. Mattias Lindholm kan inte redogöra för när en sådan operation blir möjlig, eller hur planerna för en sådan undersökning ser ut.

Det kan heller inte Nord Stream AG, det företagskonsortium med säte i Schweiz som äger de två ledningar som utgör Nord Stream 1. Man är också mer diffus i sin bedömning och säger att gasen bör sluta bubbla ut om "några dagar".

– Det här är inte en normal händelse, så vi är försiktiga i vår uppskattning, säger bolagets presstalesperson, som inte vill uppge sitt namn, till TT.

Från Nord Streams sida inväntar man klartecken från myndigheterna innan man vill avslöja eventuella planer på reparation.

"Inga stopp"

Annons

Det har spekulerats kring utsläppens miljöpåverkan. Christophe Duwig, professor kemiteknik på Kungliga Tekniska Högskolan, säger till Sveriges Radio Ekot att utsläppen ur både Nord Stream 1 och 2 kan motsvara runt 40 procent av hela Sveriges årliga klimatutsläpp.

TT: Är det inte möjligt att skära av gasflödet, måste hela ledningens innehåll nödvändigt tömmas ut i havet?

– Nej, det finns inga stopp längs rutten, väggarna sitter i början och slutet av ledningen, säger Nords Streams presstalesperson.

Den gängse uppfattningen, vilket bedömare och myndigheter i flera länder lutar åt, är att läckagen uppstått till följd av medvetna riktade attacker.

Spänningsläget i Östersjöområdet ökar nu ytterligare. Den norska säkerhetspolisen varnar om ökat ryskt hot mot norsk olja och gas. Bland annat handlar det om ökad drönaraktivitet i Nordsjön och om ryska fartyg som kartlägger det norska gasnätverket.

Norge höjer därför säkerheten vid energianläggningar både på land och till havs. I Sverige har kärnkraftsanläggningarna Ringhals och Forsmark infört "skärpt uppmärksamhet".

"Hotbilden har breddats"

"Hotbilden mot Sverige har breddats och fördjupats och är såväl militär som civil", skriver Säkerhetspolisen, som under onsdagen tog över utredningen om läckagen från svensk polis, i en kommentar.

Samtidigt tillbakavisar Ryssland alla anklagelser kring att de skulle ha varit delaktiga i aktioner som lett till läckagen. President Vladimir Putins och Kremls talesperson Dmitrij Peskov har kallat de indirekta anklagelserna mot Ryssland om sabotage "förutsägbara, korkade och absurda".

Peskov säger på torsdagen att det "verkar vara ett terrordåd" på statsnivå, enligt den ryska nyhetsbyrån Interfax.

– Det är svårt att föreställa sig att ett terrordåd mot Nord Stream skulle kunna ske utan att en stat var inblandad, säger han.

Annons

Dmitrij Peskov säger också att Kreml just nu inte kan svara på frågor om Nord Stream 1 någonsin kommer att kunna tas i bruk igen. Det är "en teknisk fråga", enligt Peskov.

Ryssland har med anledning av läckagen begärt ett extrainsatt möte i FN:s säkerhetsråd som är planerat att hållas på fredag.

Nato säger i ett uttalande att "varje avsiktlig attack mot allierades kritiska infrastruktur skulle mötas av ett enat och beslutsamt svar".

Fakta: Gasläckorna i Östersjön

Flera läckor har upptäckts på gasledningarna i Östersjön, både i svensk ekonomisk zon och i dansk ekonomisk zon, sydost om Bornholm. Länders ekonomiska zoner är inte detsamma som territorialvatten.

Läckaget i Nord Stream 2 uppstod under natten till måndag. Under tisdagen upptäcktes att Nord Stream 1 också läcker. På onsdagen meddelades ytterligare läckage.

Både svenska och danska seismiska mätningar visar att explosioner ägt rum i havet några timmar innan respektive läcka upptäcktes.

Myndigheter och bedömare i flera länder lutar åt att det rör sig om medvetna attacker.

En säkerhetszon har upprättats för sjö- och flygtrafik som bör hålla avstånd till läckorna på minst fem sjömil (9,3 kilometer) respektive 1 000 höjdmeter.

Det är oklart hur mycket gas som har läckt ut. Enbart Nord Stream 2 beräknas ha innehållit 300 miljoner kubikmeter stillastående gas och danska myndigheter tror att utsläppet kommer att pågå i minst en veckas tid.

Nord Stream 1, som invigdes 2011, ägs av konsortiet Nord Stream AG som i sin tur samägs av flera europeiska energibolag men den ryska gasjätten Gazprom äger 51 procent av ledningen. Nord Stream 2 ägs av ett bolag som helt och hållet står under Gazproms kontroll. Ledningen stod färdig förra hösten men har inte tagits i bruk med anledning av Ukrainakriget.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons