Nyheter

Fler får förtidspension efter ändrade regler

Ekonomi • Publicerad 26 maj 2023
Lättare få förtidspension. Arkivbild.
Lättare få förtidspension. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Nästan dubbelt så många över 60 år fick sjukersättning, vad som tidigare benämndes som förtidspension, sedan reglerna gjordes om från september i fjol, skriver LO:s tidning Arbetet.

Den förre regeringen införde vad den kallade trygghetspension, som innebar att det blev lättare att få sjukersättning för den som var över 60 år och var sjukskriven. Man skulle bland annat inte behöva prövas mot hela arbetsmarknaden för att förmås hitta nytt jobb anpassat efter sjukdomsbilden.

Antalet som beviljats sjukersättning har ökat till 1 540 personer, från 741, när Försäkringskassan jämför sexmånadersperioden som föregick lagändringen med perioden efter förändringen, enligt en analys som myndigheten lämnat över till regeringen.

– Med stor säkerhet handlar det om en effekt av lagändringen, säger Per Jansson, analytiker på Försäkringskassans analysavdelning, till Arbetet.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.