Annons

Fler hundar attackeras av vildsvin

Natur • Publicerad 20 februari 2020
Varning för vildsvin på väg 11 utanför Sjöbo. Skåne är det län som sticker ut i statistiken med 15 procent av det totala antalet skadade hundar under 2019. Arkivbild.
Varning för vildsvin på väg 11 utanför Sjöbo. Skåne är det län som sticker ut i statistiken med 15 procent av det totala antalet skadade hundar under 2019. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Över 200 hundar dödades eller skadades av attacker från vildsvin under förra året. Det är en ökning med 13 procent jämfört med 2018, visar statistik från djurförsäkringsbolaget Agria. Jämfört med annat vilt som björn, varg och lo orsakar vildsvinen flest skador på hundar.

Vildsvin finns framför allt i södra och mellersta Sverige, men breder sakta ut sig norrut. Milda vintrar och tidig vår i stora delar av landet gör att antalet vildsvin fortsätter att öka.

Annons

Det är främst jakthundsraser och blandrashundar som drabbar samman med vildsvinen.

– Det är mycket ovanligt att sällskapshundar hamnar i konflikt med vilt. Det finns därför ingen anledning att välja bort en skön skogspromenad även om det alltid är bäst att hålla hunden under uppsikt, säger Patrik Olsson, affärsområdeschef på Agria.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons