Annons
Nyheter

Paris: Gula västarna-protest möttes av tårgas

Frankrike • Publicerad 12 september 2020
Gula västarna demonstrerade under lördagen i centrala Paris.
Gula västarna demonstrerade under lördagen i centrala Paris.Foto: Michel Euler/AP/TT

Knappt 1 000 personer har samlats i Frankrikes huvudstad Paris för att delta i två separata demonstrationer anordnade av proteströrelsen Gula västarna. Lördagens protester är den första i sitt slag under pandemin, och arrangörerna hade hoppats på betydligt fler deltagare.

– Rörelsen är död, jag säger som det är. Men vi är här för att vi inte har något att förlora. Det här ett sista uttryck för motstånd, säger 43-årige demonstranten Michael.

Annons

Polis larmades för att upplösa demonstrationerna, eftersom allmänna sammankomster på över tio personer av smittskyddsskäl inte är tillåtna i Paris. Sammandrabbningar mellan polis och demonstranter uppstod och polis avfyrade tårgas mot folkmassorna.

Drygt 190 personer hade vid 15-tiden frihetsberövats, de flesta av dem för att de haft med sig knivar, yxor, borrmaskiner och andra potentiellt farliga tillhyggen.

Gula västarna planerar inom kort att hålla fler demonstrationer i andra franska städer, däribland Marseille, Toulouse, Lyon och Lille.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons