Flydde förvar i Märsta med hjälp av lakan

Brott Artikeln publicerades
Åtta personer rymde från förvaret i Märsta. Arkivbild.
Foto: Anders Wiklund/TT
Åtta personer rymde från förvaret i Märsta. Arkivbild.

En söndersågad ventilationslucka och ett par lakan. Under natten rymde flera personer från Migrationsverkets förvar i Märsta.

Strax före klockan ett natten till fredag anlände en ambulans till Migrationsverkets förvar i Märsta. Ambulanspersonalen gör då de anställda uppmärksamma på att någon har rört sig utanför byggnaden. En kontroll sätts igång och det upptäcks att åtta personer har rymt från förvaret.

– Vi har haft en patrull på plats och även hjälpt till i sökarbetet med helikopter, säger Towe Hägg vid polisens regionledningscentral.

En av de personer som rymt har påträffats, de övriga sju söks fortfarande. Det är inte olagligt att fly från förvar, och enligt Hägg finns i nuläget ingen brottsrubricering riktad mot de som rymt.

"Inget fängelse"

Per Ek vid Migrationsverket säger att de åtta personer som rymt har tagit sig ut genom en ventilationslucka som förstörts och vidgats med ett vasst föremål, därefter har personerna använt lakan för att ta sig ner på marken.

– Man är inlåst när man är i förvar, det är låsta dörrar och låsta fönster. Så man behöver göra något för att ta sig ut. Samtidigt är det inget fängelse.

Så sent som i början av september rymde tolv personer från samma förvar.

– Jag har inte detaljerna framför mig nu kring exakt hur det gick till, jag tror det var ett fönster då. Men det är klart att vi behöver se över våra rutiner och säkerställa att det här inte kan hända.

"Ska återvända hem"

Enligt Ek var fyra av rymlingarna placerade i förvar av polis och de andra fyra av Migrationsverket.

– Jag har dock ingen info i nuläget om exakt varför, säger han.

Ek poängterar att personer som sätts i förvar gör det för att det fattats beslut om att de inte får vara kvar i Sverige och att de inte bedöms lämna självmant. Han säger vidare att det inte ska finnas någon tidigare känd samhörighet mellan de åtta.

– Vi måste som sagt utreda vad som hänt och hur vi kan arbeta utefter det framåt. Samtidigt är det här en känslig verksamhet där det i hela situationen handlar om att individerna får ett mänskligt bemötande, säger Ek.