Annons
Nyheter

Flera myndigheter bryter mot lagen

Flera svenska myndigheter följer inte diskrimineringslagen. Jämställdhetsministern vill se skärpta sanktioner mot de som inte lever upp till lagens krav, rapporterar facktidningen .
Samhälle • Publicerad 2 september 2020
Jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP) tycker det är problematiskt att arbetsgivare kan bryta mot lagen utan att bli utsatta för sanktioner. Arkivbild.
Jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP) tycker det är problematiskt att arbetsgivare kan bryta mot lagen utan att bli utsatta för sanktioner. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Enligt lagen måste arbetsgivare med tio eller fler anställda varje år göra en lönekartläggning för att upptäcka osakliga skillnader i lönenivåer kopplade till de anställdas kön.

Fem av landets trettio största myndigheter har dock inte gjort någon sådan kartläggning för 2019. Sämst i klassen är Statens institutionsstyrelse (Sis) som inte har gjort någon lönekartläggning de tre senaste åren.

Annons

– Det är pinsamt och trist att vi inte lyckats avsätta resurser för att genomföra en fullständig lönekartläggning, säger Katarina Tillgren, myndighetens personaldirektör, till Publikt.

Hon pekar på personalbrist som anledning till att myndigheten inte följt diskrimineringslagens krav.

Bara 14 av de 30 myndigheterna blev klara med lönekartläggningarna i tid före årsskiftet.

– Jag kan bara konstatera att diskrimineringslagen inte fungerar, säger Britta Lejon, fackförbundet ST:s ordförande, till tidningen.

Hon menar att lönekartläggningar blir nedprioriterade eftersom det saknas sanktioner mot dem som bryter mot lagen.

Jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP) ser allvarligt på myndigheternas agerande och säger till tidningen att regeringen har tillsatt en utredning om skärpta sanktioner.

De har inte genomfört lönekartläggningar för 2019

Göteborgs universitet

Statens institutionsstyrelse

Umeå universitet

Linköpings universitet

Försvarets materielverk

Migrationsverket*

Linnéuniversitetet*

*Har påbörjat men ännu inte slutfört lönekartläggning.

Källa: Publikt

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons