Annons
Nyheter

Flera omkomna i helikopterkrasch i Norge

Minst fyra personer har omkommit i en helikopterkrasch utanför Alta i Nordnorge. En person är skadad medan ytterligare en fortfarande saknas.
Norge (TT-NTB) • Publicerad 31 augusti 2019
En helikopter har störtat i norra Norge utanför Alta.
En helikopter har störtat i norra Norge utanför Alta.Foto: Vilde ines Pedersen /Scanpix/TT

Norsk räddningstjänst bekräftar uppgifterna för TT.

-Det är korrekt, klockan 18.30 är status sådan att fyra personer har bekräftats omkomna, en person är skadad och har flugits till universitetssjukhuset i Nordnorge medan en person saknas, säger Frode Iversen, räddningsledare vid Hovedredningssentralen Nordnorge, till TT.

Annons

Helikoptern, som tillhör företaget Helitrans, har störtat mot en fjällsida. Larmet nådde Hovedredningssentralen klockan 17.06. Cirka klockan 17.40 var räddningshelikopter och ambulanshelikopter vid olycksplatsen.

-Det är inte speciellt svår terräng. Det är relativt nära E6, det går en del vägar upp dit, och vi har haft tre helikoptrar som har kunnat hjälpa till att flytta personal upp till olycksplatsen, säger Iversen.

Totalt uppges sex personer ha befunnit sig ombord, en pilot och fem passagerare. Den person som fortfarande saknas eftersöks nu med hundar och skallgångskedjor i haveriorådet, uppger Hovedredningssentralen på sin hemsida.

För närvarande pågår en musikfestival – Høstsprell – i området och enligt arrangören Alta Event flög helikoptern för evenemangets räkning.

-Olyckan har skett några kilometer från festivalen. Deltagare har flugits fram och tillbaka med anledning av festivalen, säger Stig Anton Eliassen från Alta Event till TV2.

Public service-bolaget NRK uppger att Helitrans, liksom det gjort tidigare år, sålt flygturer till festivalbesökare samt att kvällens konserter på Høstsprell har ställts in med anledning av olyckan.

Olycksmodellen. En Airbus AS 350.
Olycksmodellen. En Airbus AS 350.Foto: Pressbild från Airbus
TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons