Annons
Nyheter

Fester bakom coronautbrott bland studenter

Både i Västerås och i Linköping pekas fester ut som källorna till coronautbrott bland studenter. I ett av fallen spreds smittan trots att arrangörerna vidtagit åtgärder för att förhindra trängsel.
Coronaviruset • Publicerad 28 september 2020
Covid-19-utbrottet på Mälardalens högskola kopplas till en insparksfest för förstaårsstudenterna. Arkivbild.
Covid-19-utbrottet på Mälardalens högskola kopplas till en insparksfest för förstaårsstudenterna. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

31 studenter på Mälardalens högskola har bekräftats smittade av coronaviruset, rapporterar SVT Västmanland. Alla de drabbade studerar ekonomi och utbrottet kopplas till en insparksfest för förstaårsstudenterna i Västerås.

– Det är väldigt olyckligt att det här har hänt. Vi uppmanar våra studenter sedan pandemins start att hålla avstånd och att följa smittskyddets riktlinjer, säger Malin Gunnarsson, tillförordnad förvaltningschef på Mälardalens högskola, till SVT.

Annons

Högskolan och smittskyddsenheten har beslutat att alla drabbade studenter ska övergå till distansundervisning i två veckor. De som deltagit på festen, eller träffat andra som gjort det, uppmanas att stanna hemma.

I Linköping är historien liknande. Corren rapporterar att åtminstone tio studenter vid Linköpings universitet som varit på samma fest bekräftats smittade med covid-19.

Enligt regionens smittskydd hade festarrangörerna vidtagit åtgärder för att förhindra trängsel och undvika smitta, men trots det spreds smittan på festen. Nu vill regionen att universitetet gör mer för att undvika fler liknande händelser.

– Universitetet kan inte bestämma vad studenter gör på sin fritid, men universitetsledningen kan gå ut med information och påminna om Folkhälsomyndighetens rekommendationer, säger smittskyddsläkare Britt Åkerlind till Corren.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons