Annons
Nyheter

Florida tacklar klimatkris med färre palmer

Sol, stränder – och palmer. För många är det sinnebilden av Florida.
Men i framtiden ska färre palmer och fler lövträd planteras i den amerikanska delstatens södra delar som ett sätt att tackla klimatförändringarna.
USA • Publicerad 24 oktober 2021
Palmer binder inte lika mycket koldioxid som många andra träd. Arkivbild.
Palmer binder inte lika mycket koldioxid som många andra träd. Arkivbild.Foto: Lynne Sladky/AP/TT

Träd binder en viss mängd koldioxid som annars skulle ha befunnit sig i atmosfären – därför lyfts plantering ofta som en lösning för klimatet. Men södra Floridas ikoniska palmer binder i genomsnitt bara omkring 2,2 kilo koldioxid om året medan träd som ekar och tallar kan suga upp ungefär 1,3 ton under hela sin livstid, enligt CNN.

Det betyder inte att palmerna i den soliga delstaten ska huggas ner. Men på platser som West Palm Beach och Miami Beach finns initiativ för att de träd som planteras framöver ska vara bättre på att hantera ett förändrat klimat.

Annons

2050 ska palmer inte utgöra mer än 25 procent av den allmänna trädpopulationen i Miami Beach.

– Palmer binder inte kol i samma takt som våra inhemska lövträd och ger inte skugga eller kyler ner gator och och trottoarer för att motverka den urbana värmeö-effekten på samma sätt som lövträd, säger Penni Redford, som jobbar med klimatfrågor i West Palm Beach, till CNN.

Trädplantering som klimatlösning är omdebatterad. Kritiker menar att metoden flyttar fokus från det verkliga problemet: att stoppa utsläppen av växthusgaser. Dessutom måste träden stå kvar under lång tid för att få en beständig effekt.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons