Annons

FN publicerar lista med 112 bosättarföretag

FN har publicerat en lista med totalt 112 företag som har "aktiviteter" i de israeliska bosättningarna, det vill säga områden som FN och stora delar av det internationella samfundet benämner illegala.
Israel • Publicerad 12 februari 2020
– Jag är medveten om att den här frågan har varit, och fortsatt är, mycket känslig, säger Michelle Bachelet, som är FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter och vars kansli har skött arbetet med at ta fram listan med 112 bosättarföretag. Arkivbild.
– Jag är medveten om att den här frågan har varit, och fortsatt är, mycket känslig, säger Michelle Bachelet, som är FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter och vars kansli har skött arbetet med at ta fram listan med 112 bosättarföretag. Arkivbild.Foto: Salvatore di Nolfi /AP/TT

Flertalet företag på listan är israeliska, men där återfinns också exempelvis Airbnb, Expedia och Tripadvisor.

FN-rapporten med listan är ett svar på en resolution som antogs 2016 av FN:s råd för mänskliga rättigheter, som krävde en databas med alla företag som har någon form av engagemang eller är kopplade till israeliska bosättningar på ockuperad palestinsk mark.

Annons

Israel är oroligt för att listan ska leda till företagsbojkotter, medan palestinierna hyllar publiceringen som en "seger för internationell rätt och diplomatiska ansträngningar".

Israels utrikesminister Israel Katz kallar listan för "skamlig".

"Det är skamligt att vika ner sig efter att ha pressats av länder och organisationer som vill skada Israel", säger Katz i ett uttalande.

– Jag är medveten om att den här frågan har varit, och fortsatt är, mycket känslig, säger Michelle Bachelet, som är FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter och vars kansli har skött arbetet med att ta fram listan.

Meningen var att rapporten skulle ha presenterats för tre år sedan, men den har försenats vid flera tillfällen.

Omkring 450 000 människor lever i judiska bosättningar som av bland andra FN och EU betecknas som olagliga. Men USA meddelade i slutet av förra året att man inte längre betraktar de israeliska bosättningarna som ett brott mot internationell lag.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons