FN varnar för en ny våg av terrorattacker

FN varnar för att Islamiska staten (IS) kan iscensätta en ny våg av terrorattacker i Europa före årets slut. Terrorgruppen kan redan ha utrett tänkbara mål och placerat ut sprängämnen inför attacker.
FN • Publicerad 4 augusti 2019
En FN-rapport varnar för att Islamiska staten kan utföra internationella terrorattacker före årets slut. Arkivbild
En FN-rapport varnar för att Islamiska staten kan utföra internationella terrorattacker före årets slut. ArkivbildFoto: AP/TT

Trots IS militära nederlag i Syrien och Irak utgör terrororganisationen fortfarande ett betydande hot, enligt en FN-rapport som bygger på information från medlemmasstaternas underrättelsetjänster. Ledarskiktet inom IS försöker nu skapa förutsättningar för en återkomst för terrorgruppen i de länderna, skriver .

I rapporten varnas också för att IS-ledare kan lansera en ny våg av internationella terrorattacker före årets slut, där en del av dem har som syfte att "förvärra befintliga meningsskiljaktigheter och oro" i europeiska länder. Även om IS kapacitet för planering är begränsad kan terrorgruppen redan ha rekognoscerat möjliga mål för attacker och placerat ut sprängämnen.

Av de 40 000 utländska medborgare som ursprungligen anslöt sig till IS uppskattas omkring 30 000 fortfarande vara vid liv. En del av dem tros ansluta sig till al-Qaida eller bilda nya terrorgrupper.

Analytiker bakom rapporten varnar också för en ökad radikalisering av människor i europeiska fängelser. Av de IS-medlemmar som återvänt till Europa och avtjänar fängelsestraff förväntas en första våg släppas de närmaste åren. De europeiska medlemsstaterna rapporterar också att en del av dem som har återvänt har behållit sina radikala åsikter.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.