GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Folkbildare får pengar två månader i förskott

Utbildning • Publicerad 23 april 2020
Utbildningsminister Anna Ekström säger att utbetalningen av bidrag till folkhögskolor och studieförbund tidigarelagts för att hjälpa dem i en svår ekonomisk situation. Arkivbild
Utbildningsminister Anna Ekström säger att utbetalningen av bidrag till folkhögskolor och studieförbund tidigarelagts för att hjälpa dem i en svår ekonomisk situation. ArkivbildFoto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Många folkhögskolor och studieförbund brottas med ekonomiska problem på grund av coronakrisen. Regeringen har därför beslutat att betala ut bidragen på en miljard kronor till dem två månader tidigare än planerat.

När Folkhälsomyndigheten kom med sina rekommendationer att övergå till distansundervisning omfattade den inte folkhögskolor

– Skälet till det var att verksamheten där ofta bedrivs som internat. Men det har visat sig att folkhögskolor har drabbats ekonomiskt, eftersom deltagandet har minskat i den öppna verksamheten. Därför har vi bestämt att betala ut ungefär en miljard kronor i förskott till folkhögskolor och studieförbund, säger utbildningsminister Anna Ekström.

Beslutet att tidigarelägga bidragen för det tredje kvartalet är möjligt, eftersom en ändring av det regleringsbrev som omfattar bidraget har gjorts. Ändringen innebär att Folkbildningsrådet, som fördelar bidraget, kommer att betala ut bidraget senast den 5 maj istället för i början av juli.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.