Annons
Nyheter

Föräldrars våld mot barn upptäcks i tandläkarstolen

Barn som saknar tänder, har blåmärken kring nacke, hals och öron och saknar hår på delar av huvudet. I Västra Götaland utbildas Folktandvården för att upptäcka hur vuxnas våld mot barn ser ut.
Vård • Publicerad 13 juni 2021
Det krävs stor kunskap för att lokalisera våld på barn, vilket Folktandvården har till uppgift. Arkivbild.
Det krävs stor kunskap för att lokalisera våld på barn, vilket Folktandvården har till uppgift. Arkivbild.Foto: FREDRIK SANDBERG / TT
Carina Eliason, områdesansvarig på VKV, Västra Götalandsregionens kompetenscentrum om våld i nära relationer.
Carina Eliason, områdesansvarig på VKV, Västra Götalandsregionens kompetenscentrum om våld i nära relationer.Foto: Adam Ihse/TT

– Man måste ha kunskap om våld för att se vad som är vad när det gäller barn, säger Carina Eliason, områdeschef för Västra Götalandsregionens Kompetenscentrum, om våld i nära relationer.

Ett barn som kommer in med skador behöver ju inte vara något konstigt i sig. Men barn som leker och slår sig får inte vilken typ av skador som helst.

Annons

– Om man ramlar på cykeln så slår man sig på kroppens hårda delar som näsa, knän och vader. Om barn har skador på mjukdelar ska man bli misstänksam som tandläkare, säger Carina Eliason.

Västra Götaland är unikt i Sverige i att satsa på att utbilda all vårdpersonal i våld i nära relationer. Carina Eliason, som är områdeschef för Västra Götalandsregionens Kompetenscentrum om våld i nära relationer, berättar att en viktig del i kompetensutvecklingen för tandvårdspersonal på detta område är att lära dem om våldets konsekvenser, vad de ska vara observanta på och vad som gäller och att ge dem kunskap om anmälningsplikten.

Onaturliga skador på barn

Blåmärken på kinder och på halsen kan vara tecken på våld. Bilaterala skador, att man till exempel har blåmärken på båda kinderna, är ett tecken på att någon har tagit tag. Hår som saknas på barnets huvud kan också vara ett tecken på våld. Det kan också vara skador på tänder som inte stämmer överens med naturliga olycksfall.

– Är det sexuella övergrepp kan det vara att den vuxne har tagit tag i öronen vid orala övergrepp, och då ska man se upp för blåmärken och sår bakom öronen. Ser man som tandläkare sådana här tecken på våld får man börja ställa frågor och se om berättelsen föräldrarna och barnet kommer med stämmer överens med skadan, säger Carina Eliason.

Men mycket av våldet är dock inte synligt på det sättet, utan handlar mer om att tyda varningssignaler kring hur barnet beter sig i förhållande till sin förälder. Finns det aggressiva tendenser hos föräldrarna? Söker barnet stöd hos föräldern om tandläkarbesöket är jobbigt? Är föräldern likgiltig om barnet är ledset, eller hotar hen barnet?

– Eftersom 96-98 procent av alla barn kommer till Folktandvården är det här en unik möjlighet att upptäcka och förebygga våld mot barn och det kan också vara barn som tvingas bevittna våld mot den ena föräldern, säger Carina Eliason.

Ska fråga om våld

Den 1 juli blir det brottsligt även att utsätta barn för att bevittna våld i nära relationer. Barnfridsbrott innebär att barnet själv blir målsägande med rätt till en särskild företrädare och till att begära skadestånd. Grundbrottet måste vara prövat i domstol och ha lett till fällande dom.

Västra Götalandsregionens Kompetenscentrum om våld i nära relationer håller grundutbildningar om våld i nära relationer och en metodutbildning om hur man ställer rutinmässiga frågor om våld till barn och vuxna. Regionfullmäktige fattade också beslut 2018 om att all personal som gör någon form av hälso- och sjukvårdsbedömning ska ställa rutinmässiga frågor om våld. Tandvården omfattas dock inte än av detta beslut, men två kliniker har testat metoden och frågan om att införa obligatoriskt frågeformulär om våld till föräldrar ligger hos ledningen inom Folktandvården, som enligt Carina Eliason verkar positiv.

– Hittills är det få patienter som på pappret har svarat ja på att man utövat våld, men man kan få veta om en person själv blivit utsatt för våld som barn, vilket kan innebära riskfaktorer för att man själv börjar utsätta någon för våld. Det är viktigt att signalera att vi pratar om det, så att vi sår ett frö i dem som blir utsatta och startar processer till förändring.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons