GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Första assisterade självmordet i Spanien

Omgiven av sin familj blev en 86-årig baskisk kvinna den första att genomgå assisterat självmord sedan Spanien tidigare i sommar legaliserade dödshjälp.
Spanien • Publicerad 1 augusti 2021
Demonstration till stöd för förslaget att legalisera aktiv dödshjälp i Madrid i juni.
Demonstration till stöd för förslaget att legalisera aktiv dödshjälp i Madrid i juni.
Foto: Paul White/AP/TT

Den 25 juni legaliserade Spanien som fjärde europeiska land aktiv dödshjälp. En knapp månad senare, den 23 juli, genomfördes det första assisterade självmordet, rapporterar dagstidningen El País.

Den 86-åriga baskiska kvinna som erhöll dödshjälpen var sedan en tid inte tillräknelig, men hade i sitt testamente författat tio år tidigare redogjort för varför hon inte längre ville leva. Redan samma dag som lagen klubbades lämnade hennes familj in ansökan om dödshjälp.

När vårdpersonal administrerade den substans som ändade hennes liv var kvinnan omgiven av sin familj.

– Det var i sovrummet, med alla nära och kära vid hennes sida. Det är inte lätt att dö så här, men hon var inte längre kvar i det här livet och ville inte vara det, säger kvinnans son till El País.

Familjen berömmer också vårdpersonalens "finkänslighet och medmänsklighet".

Den spanska lagen medger aktiv dödshjälp vid "allvarlig och obotlig sjukdom" eller kroniska tillstånd som orsakar "outhärdligt" lidande. Sonen berättar att mamman varit helt sängbunden och beroende av konstant vård, men vill inte gå närmare in på hennes tillstånd.

– Döden är någonting väldigt intimt och det är inte nödvändigt att ge personliga detaljer, säger han till tidningen.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.