Annons
Nyheter

Första avrättningen i Iran efter protesterna

Den första kända avrättningen har ägt rum i Iran i spåren av de landsomfattande protesterna. Händelsen möts av skarp internationell kritik.
Iran • Publicerad 8 december 2022
De landsomfattande protesterna inleddes i september efter det att 22-åriga Mahsa Zhina Amini dött i den iranska moralpolisens förvar. Här en stödprotest i Nederländerna. Arkivbild.
De landsomfattande protesterna inleddes i september efter det att 22-åriga Mahsa Zhina Amini dött i den iranska moralpolisens förvar. Här en stödprotest i Nederländerna. Arkivbild.Foto: Peter Dejong/AP/TT

Det rör sig om 23-åriga Mohsen Shekari, enligt den regimtrogna nyhetsbyrån Mizan, som drivs av domstolsväsendet. Han greps i september och dömdes i slutet av november, anklagad för att ha blockerat en gata och för att ha attackerat en person ur frivilligmilisen Basij med machete. Uppsåtet ska enligt nyhetstjänsten ha varit att mörda, skapa terror och störa samhällsordningen.

Den religiösa och hårdföra milisen Basij sorterar under Irans mäktiga revolutionsgarde och har satts in för att slå ner protesterna. En iransk domstol dömde i tisdags fem personer till döden för att ha dödat en medlem av Basij.

Starka reaktioner

Annons

Avrättningen har väckt starka internationella reaktioner.

"Världen kan inte blunda för det avskyvärda våld som den iranska regimen begår mot sitt eget folk", skriver Storbritanniens utrikesminister James Cleverly på Twitter.

Anne-Claire Legendre, talesperson för det franska utrikesdepartementet, fördömer i "starkaste ordalag" avrättningen.

– Avrättningen kommer utöver andra allvarliga och oacceptabla kränkningar, säger hon.

Tysklands utrikesminister Annalena Baerbock skriver på Twitter att "den iranska regimens förakt för människoliv är gränslöst".

Ned Price, talesman vid amerikanska UD, konstaterar att avrättningen i Iran är "en grym upptrappning i regimens försök att förtrycka oliktänkande och slå ner protester".

Utrikesminister Tobias Billström säger att Sverige fördömer avrättningen "med full kraft".

– Det är mycket allvarligt att människor utsätts för dödsstraffet och det är något Sverige fördömer konsekvent oavsett var det äger rum, säger han och manar till fortsatta sanktioner mot Iran.

– Jag tycker att det finns anledning att känna stor upprördhet över det som händer i Iran, när det gäller brutaliteten och övervåldet mot de kvinnor och flickor som slåss för sina rättigheter.

IHR: Riskerar dagliga avrättningar

Torsdagens avrättning är den första kända som verkställts som en följd av protesterna som inleddes i september.

Annons

Den Norgebaserade organisationen Iran Human Rights (IHR) säger att dagliga avrättningar riskerar att ske om inte omvärlden reagerar.

"Denna avrättning måste snabbt få konsekvenser internationellt", säger Mahmood Amiry-Moghaddam, grundare av IHR.

Tiotusentals personer har gripits under de landsomfattande protesterna efter det att 22-åriga Mahsa Zhina Amini dött i den iranska moralpolisens förvar. Bland dem som gripits riskerar flera att dömas till döden, efter vad organisationer som Amnesty International kallar för skenrättegångar. Hittills har elva dödsdomar avkunnats, enligt Amnesty.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons