Annons
Nyheter

Första norska underskottet sedan 1994

Ekonomi • Publicerad 2 september 2020
Norska staten redovisar ett underskott för årets andra kvartal, det första underskottet sedan 1994. Arkivbild.
Norska staten redovisar ett underskott för årets andra kvartal, det första underskottet sedan 1994. Arkivbild.Foto: Jon Olav Nesvold NTB/Scanpix/TT

Norska staten har redovisat ett underskott i de offentliga finanserna under andra kvartalet i år på 83 miljarder norska kronor. Det är första gången på 25 år som detta har hänt.

Under första kvartalet hade Norge ett överskott i de offentliga finanserna på 22 miljarder, enligt reviderade tal.

Annons

"Talen är osäkra och kan bli reviderade, men som det ser ut nu ser vi förmodligen ett kvartal med underskott i offentlig förvaltning. Det är i så fall första gången sedan 1994", skriver Pål Sletten, sektionschef för nationalräkenskaperna på den norska statistikbyrån SSB, i en kommentar.

Han tillägger att underskottet är ett resultat av lägre intäkter till staten i kombination med högre utgifter i coronakrisens spår.

Enligt SSB:s beräkningar föll Norges BNP med 9 procent under andra kvartalet jämfört med kvartalet före.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons