Första prideparaden genomförd i Bosnien

Regnbågsflaggorna hissades, trumslagen ekade och visselpiporna tjöt.
Firandet av den första prideparaden i Bosnien-Hercegovina har genomförts i huvudstaden Sarajevo.
Paraden innebar den sista pridedebuten i hela västra Balkanregionen.
Bosnien-Hercegovina • Publicerad 8 september 2019
Under söndagen genomfördes den första prideparaden någonsin i Bosnien-Hercegovina.
Under söndagen genomfördes den första prideparaden någonsin i Bosnien-Hercegovina.Foto: Darko Bandic/AP/TT

Redan innan paraden officiellt skulle inledas klockan 12 hade mängder av människor samlats i Sarajevo för att delta vid firandet. På ett som Balkan Insights har publicerat på Twitter syns hur hundratals människor viftar med regnbågsflaggan, påhejade av spelande trummor, visselpipor och glädjetjut.

Paraden har väckt debatt och kritik i det konservativa och etniskt splittrade Bosnien-Hercegovina, och samtidigt som det färgglada paradtåget passerade genom Sarajevo genomfördes motdemonstrationer på andra platser i staden. Enligt organisationen Civil rights defenders hade två motdemonstrationer planerats, och de lokala myndigheterna övervägde tidigare i veckan att dra tillbaka demonstrationstillståndet av säkerhetsskäl.

Myndigheterna i Sarajevo har också kritiserats sedan de krävt att arrangörerna själva betalar för polisiära säkerhetsåtgärder, skriver

Tidigare har flera hbtq-evenemang i Sarajevo attackerats av maskerade män. Men en av arrangörerna, 20-åriga Amina Imamovic, sade till TT tidigare i somras att hon var fast besluten att genomföra paraden.

– Rädslan är en bra drivkraft.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.