Annons

Försvaret: Mycket lyckad coronaövning

I slutet av januari flyttade Försvarsmakten med kort varsel ett mobilt laboratorium och personal från Umeå till Akademiska sjukhuset i Uppsala för att utveckla analysmetoder för att identifiera coronaviruset.
Virus • Publicerad 26 februari 2020
Christer Larsson är laboratoriechef på det mobila biologiska laboratoriet. "I händelse av globala sjukdomsutbrott är det viktigt att snabbt kunna upprätta metoder för att möjliggöra diagnosticering av misstänkta fall", säger han.
Christer Larsson är laboratoriechef på det mobila biologiska laboratoriet. "I händelse av globala sjukdomsutbrott är det viktigt att snabbt kunna upprätta metoder för att möjliggöra diagnosticering av misstänkta fall", säger han.Foto: Kristoffer Olofsson/Försvarsmakten

– När vi såg virusets framfart identifierade vi en möjlighet att på hemmaplan kunna öva vår laborativa förmåga och göra vår personal och våra resurser vid Totalförsvarets Skyddscentrum användbara, säger Philip Bacchus, kommendörkapten och chef för CBRN-kompaniet vid centret i Umeå.

Att forskningsövningen, som är ett samarbete med Folkhälsomyndigheten och Akademiska sjukhuset, inte offentliggjorts tidigare handlar inte om något hemlighållande, enligt Philip Bacchus.

Annons

– Allting gick väldigt fort. Normalt är alla övningar noggrant planerade men det här var en snabbt sammansatt övning, ett slags stresstest av verksamheten.

Kort varsel

Inom Totalförsvarets Skyddscentrum finns militär och civil expertis som hanterar hot av kemisk, biologisk, radioaktiv och nukleär (CBRN) natur. Smittskyddsanalyser och virusbekämpning hör inte till de primära uppgifterna, men Försvarsmakten bedömer övningen som mycket lyckad.

– Vi kunde agera med väldigt kort varsel och flytta det här mobila labbet. Dessutom klarade vi att med vår utrustning och vår personal identifiera coronavirus i mänskliga prover. Den här resursen är användbar både nationellt och internationellt, säger Philip Bacchus.

TT: Hur troligt är det att Försvarsmaktens tjänster kommer att efterfrågas i samband med det här virusutbrottet?

– Jag tänker inte spekulera i det. Vi har visat att vi har förmågan och förhoppningsvis kommer experter och sjukvården och andra myndigheter att se värdet i det, säger Philip Bacchus.

Fungerande kedja

Enligt Akademiska sjukhuset visade övningen att det snabbt kan upprättas en fungerande analyskedja som kan understödja den civila sjukvården.

"Skulle vi få behov av att hantera många prover, till exempel vid större utbrott, så vet vi nu att denna möjlighet fungerar. Sjukvården har en mycket bättre beredskap för att hantera utbrott med högsmittsam sjukdom efter den här övningen", säger Erik Salaneck, docent och infektionsläkare på Akademiska, enligt ett pressmeddelande.

Kristina Erkenborn/TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons