Annons

Fotbollen öppnar dörrarna i kampen mot viruset

Fotbollen öppnar sina dörrar i svårt virusplågade Spanien och Italien.
Real Madrid upplåter sin arena Santiago Bernabéu som lagerplats för sjukvårdsmaterial.
Och i Italien överlåter fotbollsförbundet sin anläggning till vård av coronasmittade.
Fotboll • Publicerad 26 mars 2020
Santiago Bernabéu blir lagerplats för sjukvårdsmaterial i kampen mot Coronaviruset. Arkivbild.
Santiago Bernabéu blir lagerplats för sjukvårdsmaterial i kampen mot Coronaviruset. Arkivbild.Foto: Heiko Junge/NTB/TT

Dagligen ges prov på gester av solidaritet och en vilja att hjälpa till i den världsomspännande viruskrisen.

Spanien och Italien är de två europeiska länder som drabbats hårdast av coronaviruset och hundratals människor dör varje dag i pandemin.

Annons

När fotbollen står stilla kan dess faciliteter användas till andra, betydligt viktigare syften. Så resonerar både det italienska fotbollsförbundet och klubbledningen i Real Madrid. I Coverciano i Toscana brukar Italiens landslag träna. Framöver förvandlas anläggningen till ett temporärt sjukhus med fokus på vård av coronasmittade.

En match som måste vinnas

– Hälsan är av yttersta vikt och måste skyddas. Därför öppnar förbundet centrat i Coverciano för italienare i svårigheter, säger förbundets ordförande Gabriele Gravina.

All idrott i Italien är inställd fram till den 3 april.

– Vi spelar inte fotboll nu. För att kunna göra det igen måste vi tillsammans vinna den svåraste matchen av dem alla, den mot coronaviruset, fortsätter Gravina.

I Spanien har hittills över 4 000 dött i smittan och närmare 60 000 testats positiva. Behovet av vårdmaterial är stort och donationer strömmar in.

Arenan blir lagerplats

Där kommer från och med nu Santiago Bernabéu in i bilden. Den väldiga arenan mitt i Madrid blir lagerplats åt sjukvården och andra institutioner kopplade till kampen mot viruset.

"Allt material ges till de spanska hälsovårdsmyndigheterna, som lyder under regeringen, för att användas optimalt och effektivt, något som är nödvändigt i det rådande nödläget", skriver Real Madrid i ett pressmeddelande.

Klubben vill även hjälpa till att förmedla donationer, i form av pengar eller material, i kampen mot coronaviruset.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons