Frågor ställs om Trump skor sig på militären

Varför landade ett av USA:s militärplan på en vanlig flygplats i närheten av Donald Trumps golfhotell Turnberry i Skottland, och varför övernattade besättningen på hotellet?
Det är en av flera händelser som väcker frågor om huruvida presidenten gynnar sina egna verksamheter med försvarsmaktens pengar, skriver Politico.
USA • Publicerad 8 september 2019
USA:s president Donald Trump spelar golf vid sitt hotell Turnberry i Skottland. Bilden är från förra sommaren.
USA:s president Donald Trump spelar golf vid sitt hotell Turnberry i Skottland. Bilden är från förra sommaren.Foto: Peter Morrison/AP/TT

Det var i våras som ett militärt transportflygplan landade på Prestwick utanför Glasgow på vägen från USA till Kuwait. Flygningen i sig var ett rutinuppdrag som knappast sticker ut från mängden, men valet av mellanlandning har fått representanthusets utredningsutskott att titta närmare på om det verkligen var motiverat, enligt källor .

Det är nämligen billigare för USA:s försvarsmakt att tanka på de egna baserna, till exempel på flygvapenbasen Ramstein i Tyskland som det aktuella transportflygplanet har använt vid tidigare flygningar till Kuwait, skriver Politico.

Traktamentet räckte inte

När flygplanet väl landat på Prestwick – för svenska resenärer bekant som en lågprisflygplats använd av bland andra Ryanair – övernattade besättningen på Trump Turnberry. En av besättningsmedlemmarna reagerade på valet av det lyxiga hotellet, och skrev i ett sms till en närstående att traktamentet inte räckte för att täcka mat och dryck.

Flygningen i våras ingår i utredningsutskottets större utredning om försvarsmaktens utgifter på och omkring president Trumps golfhotell i Skottland. Sammanlagt har militären lagt 11 miljoner dollar, motsvarande över 100 miljoner kronor, på bränsle på Prestwick sedan oktober 2017, enligt ett brev från utskottet till försvarsdepartementet som Politico refererar.

Pentagon svarar inte

I ett annat brev till Patrick Shanahan, som var tillförordnad försvarsminister under våren, skriver utskottet att försvarsmaktens utgifter på flygplatsen har ökat betydligt sedan Trump vann presidentvalet 2016.

Försvarsdepartementet har dock inte svarat på varför mellanlandningen skedde, enligt en källa inom utskottet. Varken försvarsdepartementet (Pentagon), flygvapnet eller Vita huset vill kommentera Politicos uppgifter.

Sajten noterar dock att Prestwickflygplatsen har brottats med ekonomiska problem under lång tid, och att problemen har fortsatt sedan skotska myndigheter köpte den för 1 pund 2013. I juni i år meddelade myndigheterna att flygplatsen ska säljas. Men för Trump Turnberry beskrivs flygplatsen av utskottet som avgörande, eftersom den ligger mindre än 40 kilometer bort med bil.

Möjliga intressekonflikter

I brevet till Shanahan skriver utskottets ordförande att militärens utgifter på flygplatsen väcker frågor om eventuella intressekonflikter, och även om möjliga brott mot konstitutionen, som säger att presidenten inte får ta emot annan ersättning från staten än sin presidentlön, skriver Politico.

Donald Trump har beskyllts för att utnyttja presidentämbetet till att gynna sina privatägda hotell ända sedan han tillträdde i januari 2017. Trump har tidigare övernattat på Turnberry i sin roll som president, och överväger att hålla nästa års G7-möte på sitt golfhotell Doral i Florida.

Och nya exempel kommer tätt. För en vecka sedan hade vicepresident Mike Pences medarbetare vissa svårigheter att förklara beslutet att övernatta på Trumps golfhotell i Doonberg i Irland, trots att det ligger omkring 30 mil bilvägen från Dublin där Pence höll möten.

Erik Paulsson Rönnbäck/TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.