Sparkad från Handelsbanken – ny vd i Nordea

I Handelsbanken räckte han inte till, men i Nordea blir han toppen. Frank Vang-Jensen har utsetts till ny vd för Nordea.
Ekonomi • Publicerad 5 september 2019
Frank Vang-Jensen blir Nordeas nye vd och koncernchef. Arkivbild.
Frank Vang-Jensen blir Nordeas nye vd och koncernchef. Arkivbild.Foto: Maja Suslin/TT

Han har jobbat i banken sedan 2017, men innan dess var han vd för Handelsbanken. Därifrån fick han sparken, efter en ovanligt kort tid som vd.

"Han levde inte helt upp till de krav som kan ställas på en vd i Handelsbanken. Han räckte helt enkelt inte till. Jobbet blev lite för stort", var förklaringen som Pär Boman gav på en presskonferens då Frank Vang-Jensen sparkades som vd för Handelsbanken 2016.

"Felrekrytering"

"Man skulle också kunna uttrycka det som att vi gjorde en felrekrytering", tillade han.

Men den erfarenheten är en särskild merit, tycker Nordeas styrelseordförande Torbjörn Magnusson när han nu utser mannen som inte dög i Handelsbanken till vd för Nordea.

– Han har en lång erfarenhet från andra banker, och kan föra in fräscha idéer till Nordea. Det är en speciell merit, säger han.

Han säger att Frank Vang-Jensen är hårt arbetande och tar utmaningar rakt upp och ned. Han har dessutom koll på vikten av bankernas trovärdighet och etik, förklarar han.

Den 51-årige Vang-Jensen sitter redan i koncernledningen och är för närvarande chef för avdelningen personal banking. Han börjar direkt arbeta som vd, trots att han formellt sett ännu inte godkänts av myndigheterna.

I Nordea ersätter han tidigare vd Casper von Koskull, som stannar kvar i banken till och med 2020 då han går i pension.

Banken behöver förändring

Andreas Håkansson, bankanalytiker på Danske bank, tror att Frank Vang-Jensen kan göra god nytta i Nordea. Banken behöver verkligen omstruktureras, tycker han.

– Den nya finansiella planen ska presenteras i november, och då vill man ha en vd som tillträtt innan dess, så att vd:n är med på den planen. Då fungerar det inte med en extern vd, det tar för lång tid. Men Frank Vang Jensen är så ny i Nordea, så nu får man både en intern och en extern vd, säger han.

Att han sparkats från Handelsbanken betyder inte att han inte kan lyckas i Nordea, tror han.

– Han kom in i Handelsbanken och ville ändra i kontorsstrukturen, och det var inte omtyckt där. Mycket av makten i Handelsbanken sitter i kontorsnätet. Men Handelsbanken har nu stora kostnadsproblem.

Frank Vang-Jensen har starkt stöd i ordföranden Torbjörn Magnusson, tror han, och de tillsammans kan nog genomföra de krafttag som behövs, tror Andreas Håkansson.

Joacim Olsson, vd för Aktiespararna, konstaterar att Vang-Jensens nya jobb verkligen är en häftig utmaning.

– Nordea är en bank som inte har någon imponerande lönsamhet, och med en aktiekurs som hackar. Samtidigt är han själv nog supertaggad för uppgiften, säger Joacim Olsson.

Christer Gardell, storägare i aktivistfonden Cevian som gått in som ägare i Nordea och krävt förändringar, skriver i ett mejl till Reuters att han ser fram emot en betydligt högre takt när det gäller att förbättra bankens lönsamhet.

Nordeas aktiekurs steg rejält på beskedet om den nye vd:n, på eftermiddagen var aktien upp över 5 procent.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.