Frankrike vill stoppa Facebooks kryptovaluta

Ekonomi • Publicerad 12 september 2019
Frankrike kommer att blockera Facebooks kryptovaluta libra i Europa, meddelar landets finansminister. Arkivbild.
Frankrike kommer att blockera Facebooks kryptovaluta libra i Europa, meddelar landets finansminister. Arkivbild.Foto: Gorm Kallestad/NTB scanpix/TT

Frankrike kommer att blockera Facebooks planerade kryptovaluta libra i Europa. Det sociala nätverket planerar att lansera kryptovalutan 2020.

– Jag vill vara klar och tydlig med detta, under de rådande förhållandena kan vi inte godkänna libra på europeisk mark, säger landets finansminister Bruno Le Maire, enligt AFP.

Det var i juni i år som Facebook offentliggjorde sina planer på att lansera en egen kryptovaluta. Flera företag står bakom valutan, som Visa, Mastercard, Paypal och Spotify.

Kryptovalutan ska bland annat göras tillgänglig med den digitala plånboken calibra, som Facebook kommer att lansera.

Facebook har blivit hårt kritiserat för projektet. Kritiker lyfter bland annat att libra riskerar att slå ut penningpolitiken.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.