Annons
Nyheter

Fredspristagare ber om fler tester

Testning för coronaviruset måste snarast komma igång i östra Kongo-Kinshasa, innan ett stort utbrott sker. Det uppger den kongolesiske fredspristagaren och läkaren Denis Mukwege.
Kongo-Kinshasa • Publicerad 10 maj 2020
Fredspristagaren Denis Mukwege leder arbetet mot covid-19 i östra Kongo-Kinshasa.
Fredspristagaren Denis Mukwege leder arbetet mot covid-19 i östra Kongo-Kinshasa.Foto: Janerik Henriksson/TT

– Vi ber värdigt om en nödleverans av dessa tester innan epidemins kurva blir exponentiell, säger han vid en presskonferens.

Mukwege tilldelades Nobelpriset 2018 för sitt arbete mot sexualiserat våld som vapen i krig och konflikter. Han är kirurg specialiserad inom gynekologi, men samordnar nu arbetet mot det nya coronaviruset i östra Kongo-Kinshasa.

Annons

Landet registrerade sitt första covid-19-fall den 10 mars. Har hittills 937 smittade bekräftats, varav 39 personer har avlidit, alla i huvudstaden Kinshasa.

Än så länge har bara fyra fall av covid-19 konstaterats i den östra provinsen Södra Kivu, som gränsar mot Rwanda och Burundi. Men myndigheterna har varnat för att smittan kan spridas exponentiellt i landet under de två första veckorna i maj.

– Hotet finns här och vår provins förblir sårbar, säger Mukwege.

De östra delarna av Kongo-Kinshasa har sedan augusti 2018 tampats med ett utbrott av ebola, som har tagit fler än 2 200 människors liv. Smittbekämpningen har försvårats av att flera rebellgrupper strider i regionen och att myndigheterna har begränsad kontroll.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons