Annons
Nyheter

Friades för våldtäkt 2011 – döms efter resning

För tio år sedan friades mannen från våldtäkt mot barn. Men ny dna-bevisning gjorde att målet beviljades en ovanlig resning till nackdel för den misstänkte – och nu döms mannen i Svea hovrätt till fängelse i ett år och åtta månader.
Brott • Publicerad 18 juni 2021
Svea hovrätt har prövat våldtäktsmålet på nytt efter att ny bevisning kommit fram. Arkivbild.
Svea hovrätt har prövat våldtäktsmålet på nytt efter att ny bevisning kommit fram. Arkivbild.Foto: Alexander Larsson Vierth/TT

Mannen åtalades 2010 för att i Sollentuna kommun ha tvingat sig till orala samlag med ett 14-årigt barn.

Som bevisning fanns dna-prover från mannens kalsonger. Det var ett så kallat blandprov, där det gick att säga att huvuddelen av provet kom från mannen. Den andra delen gick inte att knyta till en person. I tingsrätten fälldes mannen, men hovrätten valde senare att fria honom.

Ny undersökning

Annons

Med tiden har dock tekniken utvecklats, och en ny undersökning gjordes 2019 vars resultat talade "extremt starkt" för att resterande del av dna-provet kom från målsägaren.

Förra året ansökte riksåklagaren om resning i fallet, vilket beviljades av Högsta domstolen. HD konstaterade i sitt beslut att den nya dna-bevisningen sannolikt hade lett till en fällande dom i hovrätten. Och så blev det, meddelade Svea hovrätt under fredagen, som anser att offrets uppgifter är trovärdiga och att de får "sådant stöd av utredningen att åtalet är styrkt".

"Mannen har i hovrätten lämnat en förklaring till dna-spåret, men förklaringen har lämnats i ett mycket sent skede och hovrätten anser att den inte är trovärdig", skriver domstolen i ett pressmeddelande.

Fler fall kan tas upp

Mannen döms dock till ett lägre straff än vad han hade gjort om han hade fällts 2011.

"Eftersom det gått en lång tid sedan gärningen begicks har hovrätten ansett att mannen ska dömas till ett lindrigare straff än minimistraffet för våldtäkt mot barn", skriver hovrätten.

Resning till nackdel för en tilltalad är mycket ovanligt i Sverige.

"Den utvecklade tekniken och Stockholmspolisens forensiska sektions genomgång av gamla spårsäkringssatser, det vill säga olika typer av analyser som gjorts vid misstänka våldtäkter, kan sammantaget innebära att fler fall tas upp igen, säger Tommy Vestergran på polisen i en kommentar till domen.

Fakta: Resning

Resning är ett rättsmedel som betyder att en dom som vunnit laga kraft kan ändras. Det är svårt att få resning – egentligen är utgångspunkten att ett avgörande står fast när det inte kan överklagas.

Men man kan ändå beviljas en ny prövning. Detta om exempelvis om rättstillämpningen strider mot lagen eller det har tillkommit några nya, viktiga omständigheter eller nya bevis som inte tidigare var kända, och som sannolikt hade inneburit att utgången blivit en annan om de var kända när målet avgjordes.

Bara en mycket liten andel av de resningsansökningar som kommer in beviljas.

Källa: Högsta domstolen, Nationalencyklopedin

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons