1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Fritzon väntar med att glädjas åt uppgång

Socialdemokraterna har fokuserat på kampen mot högerextremism i sin valkampanj. Men det har också handlat mycket om schysta jobb.
SVT:s vallokalsundersökning visar att S ser ut att gå svagt uppåt, till 25,1 procent.
Socialdemokraternas toppkandidat Heléne Fritzon.
Foto: Jonas Ekströmer/TT

Vallokalsundersökningens resultat innebär att Socialdemokraterna ser ut att gå upp 0,9 procentenheter jämfört med förra EU-valet. På valvakan möttes undersökningen med jubel, men partiets toppkandidat till EU-parlamentet Heléne Fritzon är dock noga med att poängtera att det är en prognos

-Det här är en första signal, en prognos, och det är klart att många av våra valarbetare blev glada över det, men jag vill gärna avvakta resultatet, säger hon till TT strax efter att resultatet presenterats.

-Skulle det hålla i sig är det naturligtvis en framgång, och då menar jag utfallet för samtliga partier, fortsätter Fritzon.

I de tre senaste EU-valen har S varit största parti, även om valresultatet varit sämre än i vanliga riksdagsval. Partiet har legat mycket stabilt runt 24 procent av rösterna.

I valet 2004 fick Socialdemokraterna 24,6 procent och valet därpå 24,4 procent. För fem år sedan blev valresultatet 24,2 procent, vilket räckte till fem av parlamentets 751 mandat.

"Hyfsat val"

Under hela valrörelsen har statsministern och partiledaren Stefan Löfven upprepat att EU-valet är en folkomröstning om högerextremismen. Han har varnat för att högernationalister med en anti-EU-agenda kan få mer att säga till om efter valet och befarar att deras värderingar då får breda ut sig.

-Det är klart att ju mer högerextremister i EU-parlamentet, desto mer kommer det märkas i EU:s s politik, säger Stefan Löfven till SVT inne på valvakan.

Andra frågor som S har drivit hårt är schysta jobb och arbetsvillkor och kampen mot klimathotet. Senare i kväll visar det sig om väljarna anser att prioriteringarna var rätt.

-Jag tror vi kommer att göra ett hyfsat val, sade energiminister Anders Ygeman (S) tidigare under kvällen. Men han är besviken på att det inte har pratats mer om arbetstagares villkor i valrörelsen. Partierna får dock godkänt för att de faktiskt har pratat om EU.

Tittar åt L

Men det är inte bara partiets egna siffror som blir intressanta att ha koll på under kvällen, tycker handelsminister Ann Linde.

-Jag tycker också att det är spännande att se om Liberalerna klarar sig, vilket jag verkligen hoppas att de gör, säger hon.

-Sedan tycker jag också att det blir intressant att följa hur det går i andra länder, för det är ju det som avgör hur stora de politiska grupperna blir i parlamentet. Det är ju det som avgör hela inriktningen.

Maria Davidsson/TT