Gammal regel hämmar vindkraftsproduktion

Ekonomi • Publicerad 2 augusti 2019
Gamla regler för vindkraftverk uppmuntrar lägre produktion. Arkivbild.
Gamla regler för vindkraftverk uppmuntrar lägre produktion. Arkivbild.Foto: Helena Landstedt/TT

Omkring 700 svenska vindkraftverk förlorar på att producera vindkraft med full kapacitet, rapporterar . Ett gammalt regelverk gör att nätavgiften höjs från 152 kronor till 19 000 kronor i månaden om produktionen överstiger 1 500 kW.

De som drabbas är framför allt de vars vindkraftverk har en kapacitet strax över tröskeln. Då kan det vara mer lönsamt att dra ner kapaciteten.

– Avsikten med den här regeln är ju att underlätta för små producenter. Sedan var det ju inte en konsekvens som man såg framför sig när man införde den här bestämmelsen; att elproducenter skulle sänka sin produktionskapacitet för att slippa nättariffen, säger Tommy Johansson, avdelningschef på Energimarknadsinspektionen, till Ekot.

Enligt Carl-Arne Pedersen, som är vice ordförande för Svensk Vindkraftförening, så kostar reglerna pengar och gör att en procent av vindkraftsproduktionen försvinner.

– Så det är inte lönsamt för någon part, säger han till Ekot.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.