Annons

Turkisk aktivist friad och gripen – samma dag

Turkiet • Publicerad 18 februari 2020
Det har varit ett stort intresse för de rättsliga förhandlingarna i Gezipark-målet. Bild från en tidigare rättegångsdag.
Det har varit ett stort intresse för de rättsliga förhandlingarna i Gezipark-målet. Bild från en tidigare rättegångsdag.Foto: Ibrahim Mase/DHA/AP/TT

Den kände turkiske affärsmannen, aktivisten och filantropen Osman Kavala har friats i domstol efter anklagelser om att ha försökt störta regeringen. Men bara timmar efter beskedet greps han igen.

Kavala påstods ha organiserat de politiskt infekterade protesterna 2013 mot ombyggnaden av Gezi-parken i Istanbul. Aktivister har framfört att protesterna var spontana. Och domstolen konstaterade på tisdagen att tillräcklig bevisning mot Kavala saknas.

Annons

Bara timmar efter beskedet frihetsberövades dock Kavala igen – denna gång misstänkt för delaktighet i kuppförsöket 2016, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Osman Kavala har varit häktad i över två år. Europeiska domstolen för mänskliga rättigheter i Strasbourg krävde under häktningstiden ett frisläppande med hänvisning till att de handlingar han begått i samband med protesterna 2013 inte stred mot turkisk lag.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons