GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Goda tider för mäklarna under pandemin

Ekonomi • Publicerad 15 september 2021
Omsättningen för landets fastighetsmäklare ökade kraftigt under första halvåret i år. Arkivbild.
Omsättningen för landets fastighetsmäklare ökade kraftigt under första halvåret i år. Arkivbild.
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Omsättningen för landets fastighetsmäklare nådde nästan 10 miljarder kronor under årets första sex månader. Det är en ökning med närmare 30 procent jämfört med samma period i fjol, enligt siffror från Statistiska centralbyrån (SCB) rapporterar Sveriges Radio Ekot.

– Branschen har stått sig väl under pandemin, säger Daniel Lennartsson, statistiker på SCB, till radion.

Bopriserna och antalet försäljningar har gått kraftigt uppåt på senare tid, vilket har dragit in mer pengar till fastighetsmäklarna. Samtidigt är det rekordmånga mäklare som slåss om jobben.

– Det är en mördande konkurrens, framförallt i storstadsområdena, säger Björn Wellhagen, vd för Mäklarsamfundet, till Ekot.

Medianlönen för en mäklare ligger enligt honom på mellan 300 000 och 500 000 kronor per år.

– Det är ingen dålig lön, men det är så att säga inte det som man kanske tror, att det är guld och gröna skogar, säger Björn Wellhagen till radion.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.