Annons
Nyheter

Google i rätten för misstänkt konkurrensbrott

Ekonomi • Publicerad tisdag 10:11
Sökmotorjätten Google går upp i rätten i USA på tisdagen.
Sökmotorjätten Google går upp i rätten i USA på tisdagen.Foto: Richard Drew/AP/TT

Google anklagas för att ha hämmat innovation och inskränkt konkurrensen på marknaden. Nu ska sökmotorjättens dominerande ställning tas upp i vad som beskrivs som en historisk rättegång.

På tisdag inleds rättegången där det amerikanska justitiedepartement har stämt Google för företagets dominans på den digitala annonsmarknaden. Techjätten anses aktivt försvåra för konkurrenter. Rättsprocessen väntas pågå i två månader.

Annons

Om Google fälls kan böter bli aktuella, men ett långtgående scenario kan även innebära krav på att dela upp och sälja av delar av företagets verksamheter.

Under tio veckor kommer över 100 vittnen att höras i rättssalen i Washington. Det är den största rättegången som berör konkurrensbegränsning och monopolbildning i USA sedan 1998 då Microsoft mottog liknande kritik för sitt operativsystem Windows.

Den gången slutade det i en förlikning efter ett överklagande som ändrade ett påbud om att dela upp företaget.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons