Annons
Nyheter

Grekland lovar Moria-lösning "inom fem dagar"

Grekland • Publicerad 13 september 2020
En kvinna som förlorat sitt hem i branden söker skydd undan sammandrabbningar mellan polis och migranter nära staden Mytilene, Grekland.
En kvinna som förlorat sitt hem i branden söker skydd undan sammandrabbningar mellan polis och migranter nära staden Mytilene, Grekland.Foto: Petros Giannakouris/AP/TT

Grekland uppskattar att man kommer att kunna ge de tusentals migranter som blivit hemlösa efter branden i flyktinglägret Moria tak över huvudet inom en vecka.

Uttalandet kommer efter dagar av sammandrabbningar mellan polis och upprörda migranter som sedan i onsdags har fått sova under bar himmel.

Annons

Myndigheter uppskattar att nära 11 000 människor blev hemlösa efter onsdagens brand. Hittills har grekiska myndigheter erbjudit 3 000 av dessa personer tältplatser vid det nya lägret Kara Tepe, ett par kilometer från platsen där Moria tidigare var beläget. Endast ett hundratal migranter har dock frivilligt accepterat att bosätta sig i det nya tältlägret.

Trots det ser Greklands migrationsminister Notis Mitarachi ljust på utsikterna att lösa situationen.

– Inom fem dagar kommer insatsen att vara avslutad och alla kommer att vara inne i det nya lägret, säger ministern till journalister på plats.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons