Greta Thunberg tillbaka där allt började

Klimat Artikeln publicerades
Greta Thunberg är tillbaka i Sverige igen efter att under hösten ha medverkat på två stora klimatmöten.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Greta Thunberg är tillbaka i Sverige igen efter att under hösten ha medverkat på två stora klimatmöten.

Greta Thunberg kom nyss tillbaka från klimatmötet i Madrid. Nu demonstrerar hon på nytt framför riksdagen.

I sin nästan ikoniska gula regnjacka står Greta Thunberg återigen framför riksdagen. Tillsammans med budskapet "Skolstrejk för klimatet" har hon det senaste året fått miljontals att demonstrerar för klimatet. Hon har seglat fram och tillbaka över Atlanten, talat inför FN och deltagit på klimattoppmöten.

Nu är hon tillbaka där allting började i augusti 2018. Sedan dess har mycket förändrats, enligt Thunberg.

– Det känns som att klimatkrisen tas på mycket större allvar. Men de globala utsläppen ökar fortfarande så det beror på hur man ser det. Vi måste fortsätta i alla fall, säger hon till TT.

Misslyckat Madridmöte

Senast kommer Greta Thunberg från klimatmötet i Madrid – ett möte som hon beskriver som ett misslyckande. Bland annat enades länderna inte om regler för utsläppshandeln.

– Det var det viktigaste man skulle enas om. Nu blir det uppskjutet till nästa år. Ser man det ur ett perspektiv vad forskningen kräver ska göras för att hålla oss under 1,5 graders uppvärmning är det ett misslyckande. Det är inte för att vi säger det utan för att forskningen gör det, säger hon.

Omkring 15 andra ungdomar har också slutit upp med banderoller och plakat. Många har varit med sedan förra hösten och demonstrerat. Thunberg beskriver det som viktigt att agera som att vi befinner oss i en kris.

– Vi människor är sociala djur och härmar varandra. Och om man börjar agera som om det vore en kris kommer andra att följa efter, säger hon.

Årets person

För lite drygt en vecka sedan utsågs hon till årets person av den amerikanska tidskriften Time. För TT beskriver hon utnämningen som överraskande.

– Jag hoppas verkligen att den betyder något för rörelsen, det är ju den som egentligen borde få utmärkelsen. Jag hoppas att den kan leda till något sorts uppvaknande och motivera fler klimataktivister. Kanske leder det också till att ordet klimataktivist inte längre ses som ett skällsord och att fler hyllas, säger hon.

En av årets höjdpunkter var de globala klimatdemonstrationerna den 20 och 27 september, enligt Greta Thunberg.

– Att se så många ungdomar från hela världen gå tillsammans i en vecka och strejka var häftigt, säger Sofia Axelsson som demonstrerar tillsammans med Thunberg.

Fakta

Fakta: Greta Thunberg

Aktivisten Greta Thunberg blev känd när hon i augusti i fjol satte sig utanför riksdagen i Stockholm med ett plakat med budskapet "Skolstrejk för klimatet".

16-åringen strejkade varje skoldag fram till riksdagsvalet den 9 september. Sedan dess har hon strejkat varje fredag och sagt att hon tänker fortsätta till dess att svensk politik är i linje med det globala klimatavtal som slöts i Paris 2015.

Initiativet har fått stor uppmärksamhet och runt om i världen har tiotusentals ungdomar strejkat för klimatet. Uppmärksamheten har bland annat fört henne till EU-parlamentet och till påven i Rom. Hon har även prytt omslaget till Time Magazine som en av världens hundra mest inflytelserika personer och blivit nominerad till Nobels fredspris.

Thunberg har tagit ett sabbatsår från skolan. Av klimatskäl vägrar hon att flyga och kom efter två veckors seglats fram till New York i slutet av augusti. Hon har bland annat deltagit i lokala klimatprotester och varit inbjuden till FN:s klimattoppmöten i staden.

Greta Thunberg tog sig sedan tillbaka till Europa på katamaranen "La Vagabonde" för att delta på klimatkonferensen COP25 i Madrid i Spanien.

I december utnämndes Greta Thunberg till årets person av Time Magazine för att ha "larmat om mänsklighetens rovdjursliknande förhållande till det enda hem vi har".

Visa mer...