Annons
Nyheter

Gripen protestledare: De hotade att döda mig

Den gripna belarusiska oppositionspolitikern Maria Kolesnikova vittnar om brutal behandling under försöket att deportera henne tidigare i veckan.
Belarus • Publicerad 10 september 2020
Den belarusiska oppositionsledaren Maria Kolesnikova under en protest i Minsk den 30 augusti. Arkivbild.
Den belarusiska oppositionsledaren Maria Kolesnikova under en protest i Minsk den 30 augusti. Arkivbild.Foto: Tut.by/AP/TT

"Jag fick höra att jag, om jag inte frivilligt lämnade Belarus, ändå skulle föras ut, levande eller i stycken. Det förekom även hot om att fängsla mig i upp till 25 år", säger Kolesnikova i ett uttalande via sin advokat.

Hon tillägger att hon försågs med huva under ingripandet och att hoten och den brutala behandlingen fick henne att frukta för sitt liv.

Annons

Kolesnikova, en av de mest framstående oppositionsföreträdarna under protesterna mot president Aleksandr Lukasjenko, lyckades hindra deporteringen genom att riva sönder sitt pass. Hon befinner sig nu i häkte i Minsk, där hon väntas bli förhörd under torsdagen.

Hon kommer att lämna in en anmälan mot belarusiska myndigheter, bland annat säkerhetstjänsten KGB, meddelar hennes advokat.

Under den månad som förflutit sedan det kraftigt ifrågasatta presidentvalet har nästan samtliga inom oppositionens ledarskikt antingen gripits, gått i exil eller deporterats.

Den 72-åriga författaren Svetlana Aleksijevitj anklagade i onsdags myndigheterna för att terrorisera sitt eget folk. Hon fick samma dag sällskap av europeiska diplomater, bland annat från Sverige, i sitt hem som skydd mot befarade försök från myndigheterna att ge sig på även henne.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons