Annons
Nyheter

Guteland missnöjd med sjöfartens klimatmål

Klimat • Publicerad 18 juni 2021
Den internationella sjöfarten står i dag för knappt 3 procent av de globala utsläppen av koldioxid. Arkivbild.
Den internationella sjöfarten står i dag för knappt 3 procent av de globala utsläppen av koldioxid. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

FN:s sjöfartsorgan IMO har efter en veckas förhandlingar enats om att fartygens utsläpp av koldioxid ska minska med 1 procent fram till 2022 och sedan med 2 procent per år fram till 2026. Målet föreskriver dock inte att de totala utsläppen ska minska, utan handlar endast om att fartygen i genomsnitt ska bli mer energisnåla i denna utsträckning.

Svenska Jytte Guteland (S), som ingått i en delegation från EU-parlamentet, är besviken över resultatet.

Annons

– Det är alldeles för dåligt, i princip är det "business as usual" eftersom utsläppen inte behöver minska. Från parlamentets sida hade vi förväntat oss betydligt mer, säger hon till TT.

Hon vill nu att EU tar tag i frågan och låter sjöfartens utsläpp ingå i EU:s handel med utsläppsrätter, ETS. Ett sådant förslag väntas komma från EU-kommissionen i juli.

– Men vi befarar att man då bara vill inkludera resor inom unionen. För att fungera som en tydlig signal måste man även reglera de internationella avgångarna och ankomsterna, säger Guteland.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons