Stor besvikelse efter Häckens förlust

Häcken åkte ur Europa League-kvalet med 0–3 mot nederländska topplaget AZ Alkmaar. Besvikelsen var stor efteråt. Tränaren Andreas Alm talade om ett Häcken "i brygga".
Fotboll • Publicerad 1 augusti 2019
Rasmus Lindgren, mittback och lagkapten i Häcken, kan inte stoppa Myron Boadu, snabb forward i AZ Alkmaar. Boadu gjorde 1–0 och passade till både 2–0 och 3–0 för det nederländska topplaget.Foto: Thomas Johansson/TT

AZ Alkmaar blev fyra i Nederländernas liga i våras, och var på förhand favorit i dubbelmötet. Häcken hade ändå visst hopp efter bortamatchen, som slutade 0–0 för en vecka sedan.

Men när lagen möttes i Göteborg var AZ en klass bättre.

– De är vassa offensivt, och bättre än vi defensivt, tycker Rasmus Lindgren.

AZ började snabbt skapa målchanser. Häckens målvakt Peter Abrahamsson gjorde flera bra räddningar, och AZ:s Owen Wijndal sköt över ett nästan tomt Häckenmål i ett fint anfall.

Häcken stack upp ibland, och var inte chanslöst i en bra fotbollsmatch.

Sprang igenom

Men några minuter före paus sprang AZ:s center Myron Boadu igenom Häckens mittförsvar på en fin passning från mittfältet. Boadu kom fri med Peter Abrahamsson, och sköt ett lågt skott som gick via målvakten in i mål. Nu ledde AZ med 1–0, och Häcken var tvunget att göra minst två mål för att gå vidare.

– Sedan blev det en helt annan typ av match, konstaterar Häckentränaren Andreas Alm.

Häcken kunde lyfta upp spelet lite, vilket gav AZ utrymme för sylvassa kontringar. Tio minuter in i andra halvlek gjorde Calvin Stengs 2–0, och senare kom 3–0 genom Oussama Idrissi. Båda målen assisterades av Myron Boadu.

"Mental utmaning"

Andreas Alm talar om att Häcken kunde gjort mål på någon tidig chans, och att laget hade behövt ta ledningen. Men det hände inte.

– Det är en jättestor besvikelse att vi inte gick vidare, säger Alm.

– Nu är vi "i brygga", tycker han.

Alm pekar på förlusten mot Djurgården i söndags, och att Häcken inte ligger så bra till i allsvenskan som klubben vill.

– Nu är det en mental utmaning att klara av det, lägger han till.

Tråkig lärdom i år

Häcken tvingades spela dubbelmötet mot AZ utan ordinarie centern och bollmottagaren Alexander Jeremejeff (sju allsvenska mål i år), som klubben i ett pinsamt administrativt misstag glömt att anmäla i sin trupp.

Andreas Alm vill inte värdera hur mycket Jeremejeff saknades, men gör en jämförelse med hur förra säsongens fyra Europa-kvalmatcher gav Häcken viktiga lärdomar i spelet.

– I år finns en risk att vi bara lärt oss det administrativa, säger Andreas Alm bittert.