Annons
Nyheter

Haiti skjuter upp folkomröstning

Haitiska myndigheter uppger att en planerad folkomröstning som skulle ha hållits den 27 juni skjuts upp på obestämd framtid.
Folkomröstningen handlar om ändringar i konstitutionen.
Haiti • Publicerad 8 juni 2021
En folkomröstning om Haitis konstitution har skjutits upp. Arkivbild.
En folkomröstning om Haitis konstitution har skjutits upp. Arkivbild.Foto: Rebecca Blackwell/AP/TT
Haitis president Jovenel Moïse. Arkivbild.
Haitis president Jovenel Moïse. Arkivbild.Foto: Dieu Nalio Chery/AP/TT

Beslutet att skjuta upp omröstningen förklaras med att valkommissionen på grund av pandemin har haft svårigheter att samla och lära upp tillfällig personal som behövs för att genomföra den.

President Jovenel Moïse styr sedan flera år tillbaka i Haiti genom dekret och landet har upprepade gånger skakats av dödliga protester med krav på hans avgång.

Annons

Moïse vann ett val 2015, som ogiltigförklarades på grund av fusk. Sedan valdes han till president ett år senare, 2016. Ett parlaments- och lokalval skulle ha hållits 2018, men har skjutits på framtiden. I detta politiska vakuum har Moïse hävdat att hans mandattid bör förlängas.

Internationell kritik

Förutom president-, parlaments- och lokalval i september, har Moïse velat lägga fram ett nytt förslag till nationens konstitution för folkomröstning den 27 juni. Förra månaden lovade han att gå vidare med planerna trots internationell kritik om att processen inte var tillräckligt transparent.

Ett nytt datum för folkomröstningen ska nu fastställas "efter hälsovårdsmyndigheternas rekommendationer och teknisk rådgivning från cheferna för valmyndigheten", heter det.

Gängvåld

Den 24 maj utlyste Haiti nödhälsoläge på grund av ökningen av fall av covid-19. Men oavsett pandemi hade en folkomröstning varit problematisk att genomföra med växande oro i landet.

Under helger drabbade gäng samman i huvudstaden Port-au-Princes fattigare stadsdelar och hundratals invånare tvingades lämna sina hem.

Moïse kritiseras för att hans regering inte har kunnat komma till bukt med gängvåldet. Dessutom har kidnappningar mot lösensumman ökat de senaste månaderna, vilket också visar på det växande inflytandet som väpnade gäng har i Haiti.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons