GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Svag krona pressar vitvarukedjan

Vitvarukedjan Elons vinst halverades för tredje kvartalet jämfört med samma period i fjol.
En svagare krona gör importen av kylskåp och annat dyrare – något som slår på priserna och efterfrågan från hushållen.
Ekonomi • Publicerad torsdag 10:44
Uppförsbacke för vitvarukedjan Elon. Arkivbild.
Uppförsbacke för vitvarukedjan Elon. Arkivbild.Foto: Vegard Grøtt/NTB/TT

Börsnoterade Elon redovisar hur inflationen och den svagare efterfrågan från hushållen slår på räkenskaperna. Vinsten före skatt halverades till 13,8 miljoner kronor för tredje kvartalet. Intäkterna föll med sex procent, rensat för att bolaget gick ihop med Electra tidigare i år, jämfört med samma kvartal i fjol som då var väldigt stark.

De sämre tiderna får hushållen att hålla hårdare i plånböckerna, speciellt på dyrare kapitalvaror som köksmaskiner. Elons vd Stefan Lebrot ser att de fallande bostadspriserna påverkar negativt.

– Viljan att investera i ett nytt kök minskar, säger han.

Samtidigt har Elon höjt priserna på sina vitvaror flera gånger under året, bland annat som en effekt av den svagare kronan, vilket gör de importerade frysarna, spisarna och andra vitvaror dyrare, något som pressar efterfrågan ytterligare.

– Jag är orolig för den svenska kronan, säger Lebrot.

På frågan om det kommer fler prishöjningar, är Stefan Lebrot något svävande i svaret:

– Vi har redan under året gjort de justeringar som behövs. Jag tror det räcker som det är nu.

Men det kan ändras.

– Osäkerheten i nuvarande konjunktur är väldigt hög, säger han.

Men han ser trots allt ljusglimtar för det egna bolagets del. Enligt honom har Elon tagit marknadsandelar av konkurrenterna, och han tror på en vändning uppåt i svensk ekonomi under andra halvan av nästa år.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.