Annons

Han vill visa kollapsen i Melodifestivalen

Den självutnämnda schlagerdrottningen och Youtubeprofilen Anis Don Demina är tillbaka i Melodifestivalen.
Nu vill han skildra vad som pågår när strålkastarna är avstängda och fläktarna har slutat blåsa.
Musik • Publicerad 12 februari 2020
Anis Don Demina är verksam inom flera områden – men det finns en sak som binder dem samman. "I slutet av dagen tror jag att allting handlar om underhållning, det är den gemensamma faktorn i allting jag gör", säger han.
Anis Don Demina är verksam inom flera områden – men det finns en sak som binder dem samman. "I slutet av dagen tror jag att allting handlar om underhållning, det är den gemensamma faktorn i allting jag gör", säger han.Foto: Anders Wiklund/TT
Anis Don Demina slog igenom som Youtuber, men har gjort musik i hela sitt liv. "Hade jag fått välja mellan att bara göra Youtube eller bara göra musik så hade jag valt musiken alla dagar i veckan", säger han.
Anis Don Demina slog igenom som Youtuber, men har gjort musik i hela sitt liv. "Hade jag fått välja mellan att bara göra Youtube eller bara göra musik så hade jag valt musiken alla dagar i veckan", säger han.Foto: Anders Wiklund/TT
Anis Don Demina gör sitt första soloframträdande i Melodifestivalen med låten "Vem e som oss".
Anis Don Demina gör sitt första soloframträdande i Melodifestivalen med låten "Vem e som oss".Foto: Anders Wiklund/TT
Zeana och Anis Don Demina tävlade tillsammans i Melodifestivalen 2019. Arkivbild.
Zeana och Anis Don Demina tävlade tillsammans i Melodifestivalen 2019. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Youtubeprofil, dj, producent, musiker och ett återkommande ansikte i Melodifestivalen – Anis Don Demina har många strängar på sin lyra.

Trots att 26-åringen har gjort musik hela livet finns det ett speciellt datum när han gick från att vara en doldis till att bli igenkänd på gatan.

Annons

– 28 juni 2017, säger Anis Don Demina snabbt.

För några år sedan var han en av Sveriges mest anlitade klubbdj:er – utan att för den sakens skull bli känd eller rik. Yrkesvalet tog honom till Dubai, där han en dag lade upp ett Youtubeklipp som kritiserade influeraren Joakim Lundells dj-kunskaper. Det blev snabbt viralt.

– Det hände över en natt. Men det låg år av jobb bakom som förberedde mig, och som gjorde att jag kunde smida medan järnet var varmt, berättar Anis Don Demina.

Kontroversiella rappare

Nu har han 453 000 prenumeranter på sin kanal, där han berättar om sitt liv, pratar med artister och reagerar på videor. Han har ofta intervjuat och uppmärksammat rappare som senare har slagit stort.

– Sakta men säkert börjar de här svenska rapparna, även de lite mer kontroversiella, få mer utrymme i gammelmedia. Det fick de inte innan. Jag vill tro att mina intervjuer har öppnat en dörr lite.

Trots det vill han inte kalla sig för musikjournalist, utan trycker på att han egentligen bara brinner för svensk hiphop.

– Jag är väldigt bildad på området, musikmässigt och historiskt. Jag har lyssnat på svensk hiphop sedan Latin Kings. Sedan blev jag helt förälskad i intervjukonceptet, det är inte bara att sitta och ställa frågor, det är en jävla konst, säger han.

Anis Don Demina debuterade i Melodifestivalen 2018 som saxofonist i Samir & Viktors bidrag "Shuffla", året därpå tävlade han och Zeana med låten "Mina bränder".

"Värsta schlagerdrottningen"

I år solosatsar Anis Don Demina för första gången med bidraget "Vem e som oss", där han försöker att skapa samma känsla som på sina sociala medier-kanaler.

– För dem som har kollat på mig på Youtube är det väldigt mycket glädje, man tror på sig själv, bra stämning, nu ska vi ta över världen! Jag sjunger, jag rappar, jag hoppar och dansar och har väldigt kul, säger han.

Annons

Trots att hiphop är hans nuvarande huvudfokus som artist, finns det en annan genre som ligger honom varmt om hjärtat.

– Jag älskar schlager, folk tror inte det. Jag är värsta schlagerdrottningen, berättar Anis Don Demina.

"Det är en lögn"

I Melodifestivalens tredje deltävling kommer han att dokumentera allting (som SVT tillåter) med en egen kameraman, för att sedan dela på sina kanaler.

– Jag vill inte visa folk höjdpunkterna. När man frågar någon hur det är att göra Mello svarar de, “kul, bra”. Det är en lögn. Folk håller på att tappa det, det är för mycket att ta in. Jag vill att tittarna ska få se det på riktigt. Inga filter, alla tjafs, alla gräl. Det ska vara en känslokarusell.

TT: Vill du vinna?

– Det hade varit skitkul, men jag tror att det finns andra artister i Melodifestivalen som hade representerat Sverige bättre, som Felix Sandman, Mohombi och Hanna Ferm. Men det hade varit en väldigt bra upplevelse. Och bra content!

Sofia Sundström/TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons