1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Här är årets Augustfavoriter

Steve Sem-Sandberg, Monika Fagerholm och Nina Wähä är förhandsfavoriter. Och kanske blir det essäer om ålar, en biografi om Selma Lagerlöf eller varför inte en bok om rumpor som lyfts fram? Vi har bett några kritiker om deras Augusttips.
Många kritiker tror att Steve Sem-Sandberg blir nominerad med romanen "W". Arkivbild.
Foto: Stina Stjernkvist/TT

Uppståndelsen efter Nobelpriset har inte ens hunnit lägga sig, innan det är dags att blicka fram mot nästa litterära pris, som är ett av Sveriges mest prestigefyllda. Måndagen den 21 oktober presenteras nomineringarna till årets Augustpris.

En av de mest tippade författarna är Steve Sem-Sandberg, med hans skildring av ett soldatöde i 1800-talets krigshärjade Europa. Romanen "W" behandlar utsatta människor och kan översättas till vilken tid som helst, menar kritikern Sara Abdollahi.

– Han skriver inte om Instagram, Tinder och den svenska samtiden utan har ett större perspektiv, slår hon fast.

Fagerholm en favorit

Också Sara Meidell, kulturredaktör på Västerbottenskuriren, tror att Steve Sem-Sandberg finns med bland de nominerade, liksom "Testamente" av Nina Wähä. Åtminstone en av hennes favoriter har också en god chans, tror hon: Monika Fagerholm med "Vem dödade bambi".

– Den hoppas jag verkligen på. Hon är tillbaka i sin bästa form och ger oss den här fantastiska språkvärlden och de här suggestiva platserna. Och så lyckas hon också pricka in ett väldigt angeläget tema, om gruppsykologi, våld, övergrepp och gråzonerna i det, säger hon.

Hon skulle dessutom gärna se David Vikgren bli nominerad, och tycker att "Materialvägensägen" är skriven med ett "originellt språk där han får in mytologi, regionalpolitik och det polyfona berättandet" i samma verk.

– Och vilken skräll det skulle vara om det blev poesin som fick priset två år i rad, säger hon.

Hoppas på poesin

Sara Abdollahi ser också gärna att lyriken lyfts fram även i år, "så att förra året inte bara var ett alibi". Hon hoppas på Ann Jäderlunds "Ensamtal", som hon kallar "storslagen".

– Den beskriver omöjligheten i att tala med varandra, och att höra varandra. Det kan behövas i dag när alla skriker högt men ingen förstår den andre.

Hennes andra favorit är den redan Augustprisbelönade Lina Wolff, som har skrivit "Köttets tid". Även Mikaela Blomqvist, kritiker på Göteborgs-Posten, bedömer att det är en typisk Augustbok. Men hennes personliga favorit är Katarina Frostensons "K".

– Jag tycker att det är en väldigt vacker bok som visar på litteraturens kraft och på skillnaden mellan en litterär sanning och en journalistisk sanning, säger hon.

Jonas Eklöf, redaktör på Vi läser ser ingen självklar vinnare i den skönlitterära klassen men tror också han att Lina Wolff, Nina Wähä och Steve Sem-Sandberg finns bland de nominerade. Som andra kandidater lyfter han fram Amanda Svenssons "Ett system så magnifikt att det bländar", Sara Villius "Madonna" och Monika Fagerholms "Vem dödade bambi?".

I kategorin barn- och ungdomsböcker tror han på två bilderböcker: Pija Lindenbaums "Vi måste till jobbet" och "Bara rumpor" av Annika Leone och Bettina Johansson.

En annan ofta tippad bok är "Dyksommar" av Sara Stridsberg och Sara Lundberg. Sara Meidell tycker att boken är "bilderbokskonst när den är som finast" och Sara Abdollahi menar att skildringen av en ensam man ligger i tiden.

– Den är inte uppfostrande men pekar på en skörhet, säger hon.

Sara Meidell hoppas också på den Umeåfödde dramatikern Gustav Tegby som i år debuterade som författare för unga vuxna med romanen "Beröringen".

Biografins år?

Jonas Eklöf ser Patrik Svenssons "Ålevangeliet" som en trolig vinnare i fackboksklassen, som annars domineras av biografier: Anna-Karin Palms bok om Selma Lagerlöf nämns, liksom Ingrid Carlbergs bok om Alfred Nobel: "Nobel. Den gåtfulle Alfred, hans värld och hans pris".

Mikaela Blomkvist tror på Ulrika Milles "Ensamvargar" om Stig Ahlgren och Birgit Tengroth.

– Hon skildrar ett kritikeröde på ett väldigt inkännande sätt, hon har gjort ett gediget arbete.

Läs mer

Hässleholm

Nu är Covid-teamet igång: Ska minska smittspridningen

Enhetschefen om kommunens nya covid-19 team.

Nyheter

Lidl återkallar korv –risk för salmonella

Här är korven som de varnar för.

Sport

Stressat KFC förlorade mot BK Olympic

Sent mål sänkte hemmalaget.

Coronavirus

Corona-effekten: Ökat intresse för jakt och jägarexamen

Jägareförbundet har märkt skillnad under våren. Fler söker sig ut i naturen och till jakt.

Sport

KDFF räckte inte till mot FC Rosengård

Andra raka förlusten i allsvenskan.

Kristianstad

Utbildningschef om HD-dom: ”Jag välkomnar utfallet”

”Domslutet är en förutsättning för att kunna bedriva en vettig skolverksamhet.”