Annons
Nyheter

Här är maten som vi slänger i soporna

Bröd, potatis och korv. Det är en del av maten vi oftast slänger i soporna i ställer för att äta upp, visar Livsmedelsverkets djupdykning i hushållens matavfall.
Mat • Publicerad 29 september 2023
Varje år slängs cirka 15 kilo mat per person i hushållet. Förutom detta hälls dessutom 18 kilo mat och dryck ut i vasken per person och år.
Varje år slängs cirka 15 kilo mat per person i hushållet. Förutom detta hälls dessutom 18 kilo mat och dryck ut i vasken per person och år.Foto: Johan Hallnäs/TT
Morötter, lök och äpplen hamnar ofta i sopen. Arkivbild.
Morötter, lök och äpplen hamnar ofta i sopen. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

– Frukt och grönt är den kategori som slängs mest, följt av bröd och brödprodukter, berättar Karin Fritz som är matsvinnsexpert.

Analysen av hushållssoporna från 15 svenska kommuner har också gett detaljinformation om vad för frukt och grönt som slängs mest.

Annons

– Det är sånt som morot, lök och äpplen. Inom bröd är det limpor och frallor. Det är inget konstigt, men vi har inte vetat det tidigare.

Matrester minskar

En positiv upptäckt var att matrester av tillagad mat, som tidigare varit den tredje största kategorin, inte är lika vanligt.

– Det kan betyda att vi har blivit bättre på att ta hand om våra matrester och vet att tillagad mat håller längre i kylskåpet, tror Karin Fritz.

Något som överraskade var hur mycket som hamnar i restavfallet – och fortfarande i förpackning.

– Där finns det potential att minska matsvinnet mer aktivt och använda sina sinnen och titta, lukta, smaka.

Mejeriprodukter hamnar mer sällan i soporna, i den mån de gör det brukar det handla om ost. Andra mejeriprodukter hälls oftast ut i vasken och finns därför inte med i undersökningen.

Enkla trick

Med den nyfunna kunskapen om vad som hamnar i soporna drar Livsmedelsverket i gång en kampanj med enkla trick för hur man tar hand om till exempel en ledsen morot.

– Moroten som börjar vara trött och trist kan du stoppa i ett glas kallt vatten. Då kommer den att återhämta sig och bli som förut, tipsar Karin Fritz.

Genom konsumentundersökningar vet Livsmedelsverket att kunskapen generellt är låg om hur man bäst förvarar mat och hur länge den håller. Men det håller på att vända.

I dag slängs 33 kilo mat per person och år, men det är en siffra som minskat de senaste åren.

Annons

– Det är tydligt att det finns en större medvetenhet om att man behöver ta hand om maten och att det inte är bra för miljön eller plånboken.

Fakta: Maten som hamnar i soporna

Frukt och grönt utgör 36 procent av matsvinnet, följt av bröd och brödprodukter med 19 procent. Kategorin övrigt, som är sådant som chips, godis, ketchup och flingor, hamnar på 15 procent. Matrester av tillagad mat samt kött och köttpålägg står för vardera 12 procent.

På detaljnivå ser man att av frukt och grönt är det framför allt potatis, äpplen, morötter och lök som slängs och bland bröd och brödprodukter är det matbröd som limpor och frallor. Köttet som slängs är till större delen korv och köttpålägg.

Analysen visar också att mycket av maten som hamnar i restavfallet slängs i förpackning, ibland till och med oöppnad.

Källa: Livsmedelsverket

Fakta: Matsvinn

Matsvinn är livsmedel som producerats i syfte att bli mat, men som av olika anledningar inte äts eller dricks upp.

En tredjedel av all mat som produceras i världen äts inte upp.

Varje år slänger hushåll i Sverige cirka 15 kilo ätbar mat per person. Det som oftast blir matsvinn är frukt, grönsaker, bröd och matrester.

Dessutom hälls 18 kilo mat och dryck ut i vasken, per person och år. De produkter som oftast hälls ut är kaffe, te och mejeriprodukter.

För en familj på två vuxna och två barn handlar det om cirka 130 kilo per år.

Om matsvinn var ett land skulle landet vara den tredje största utsläpparen av växthusgaser i världen, efter Kina och USA

Källa: Livsmedelsverket

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons