Nyheter

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Nyheter Artikeln publicerades
Foto: Johan Nilsson/TT

Ladugård förstörd i brand utanför Kristianstad. Polisskott och sex gripna i Malmö.

Skåne

En ladugård totalförstördes i en brand i Fjälkinge utanför Kristianstad i natt. Men varken människor eller skadades vid händelsen.

Räddningstjänsten ska ha lyckats hindra branden från att sprida sig till en intilliggande maskinhall. Brandorsaken är oklart på fredagsmorgonen.

En polis avlossade ett skott vid en insats i södra Malmö där sex personer sedan greps för grovt hot mot tjänsteman.

Det var strax efter klockan 20 på torsdagskvällen som polisen fick samtal om att flera personer setts med vapen vid Balladgatan. På plats mötte sedan patrullerna sex personer med vapenliknande föremål.

En av poliserna avlossade ett skott vid insatsen, men ingen person skadades, enligt polisens presstalesperson. Totalt sex personer ska ha gripits och de misstänks för grovt hot mot tjänsteman.

Polisen samlade sent på torsdagskvällen in vittnesuppgifter och meddelade att en teknisk undersökning skulle göras.

Särskilda åklagarkammaren ska enligt gängse rutiner utreda detta med att polisen avlossade ett skott.

Sverige

Polis larmades under torsdagskvällen om en skottlossning i Kviberg i Göteborg.

– En anmälare ringde in efter att ha hört ett skott, som ska ha följts av skrik och ytterligare ett skott, säger Andreas Odén, vakthavande befäl vid polisen.

Ett större antal patruller skickades till platsen, där tomhylsor hittades.

– Men vi har varken påträffat någon skadad eller misstänkt gärningsman, säger Andreas Odén.

Insatsen på platsen är avslutad, en förundersökning om vapenbrott har inletts. (TT)

Flera tusen hushåll i Halmstad blev i går kväll strömlösa efter någon form av explosion i ett ställverk. Som mest var drygt 8 000 kunder drabbade, men många har börjat få tillbaka strömmen.

"Vi från Hem försöker nu på olika sätt hitta vägar att få ut ström förbi det skadade ställverket för att så många kunder som möjligt ska få tillbaka strömmen så fort det bara går. Vår jourpersonal arbetar på med den uppgiften", skriver Åsa Montan, kommunikatör på Halmstad energi och miljö (HEM) på Facebook.

"Förhoppningsvis får fler strömmen tillbaka de kommande timmarna."

Strax före klockan fem på morgonen hade mer än hälften av hushållen fått tillbaka strömmen, och under morgontimmarna väntas även resterande kunder få elen åter.

Larmet om en brand i ställverket kom strax efter klockan 22. Räddningstjänsten kallades dit, men lämnade vid midnatt området. (TT)

Världen

Zimbabwes tidigare president Robert Mugabe har avlidit, 95 år gammal, rapporterar BBC.

Hans familj har bekräftat dödsfallet.

Han styrde landet från 1980 till i november 2017, då han efter nästan fyra decennier vid makten tvingades bort av militären. (TT)

Marken fortsätter att röra sig vid det delvis kollapsade norska fjället Veslemannen. Därför bibehålls den högsta varningsnivån, röd, i området.

– Rörelserna är i ett mindre område än tidigare. Men det är fortsatta rörelser och stensprång, sade Ingrid Skrede, vakthavande geolog på myndigheten NVE (Norges vassdrag- og energidirektorat), vid midnatt.

En bättre överblick av de jättelika ras som inträffade på torsdagen fås först under fredagen. (TT)

Den officiella dödssiffran efter orkanen Dorian i norra Bahamas har stigit till 30, säger premiärminister Hubert Minnis i en intervju med CNN.

Men man har redan siktat fler lik, som ännu inte bekräftats formellt. Den slutliga siffran över offer kommer att vara "mycket högre", säger hälsominister Duane Sands.

Orkanens öga rör sig nu sakta mot nordost, nära South och North Carolinas kustlinjer i USA. Ovädret väntas påverka USA:s och Kanadas ostkust i flera dygn till, och sedan i försvagad form nå Grönland. (TT)