Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Man anhållen för mordförsöket i Trelleborg. Två gripna i Malmö för rån i Vellinge.
Vildsvinsolyckor i Skåne. Skottlossning i Nacka.
Publicerad 9 september 2019
Foto: Johan Nilsson/TT

Skåne

Den man som greps misstänkt för att ha misshandlat en äldre man svårt i Trelleborg på söndagen har nu anhållits misstänkt för försök till mord.

En man och en kvinna rånades under natten till måndagen i Vellinge. Senare under natten greps två misstänkta personer i Malmö.

De drabbade är en man och en kvinna, både i 20-årsåldern. De misstänkta använde enligt polisen någon form av tillhygge för att få deras tillhörigheter. De inblandade personerna ska enligt polisen känna varandra sedan tidigare.

Polis larmades under natten till adressen i Vellinge, men rånarna var då inte kvar på platsen. Den utsatta mannen och kvinnan behövde inte föras till sjukhus.

Utredningsåtgärder under natten ledde till att två personer greps misstänkta för rånet. De misstänkta är en man och en kvinna i samma ålder som de drabbade.

Vid midnatt mot måndagen kom larm om en singelolycka med personbil på E6/E22 strax söder om Vellinge.

Bilföraren ska ha krockat med ett vildsvin, enligt SOS Alarms händelseinformation.

Räddningstjänst och ambulans skickades till platsen, men ingen person behövde föras till sjukhus.

Trafikverket uppger att olyckan inträffat i riktning mot Malmö.

Vid klockan 00.45 meddelade Trafikverket att det var full framkomlighet på platsen igen.

Strax före klockan 23 krockade en personbil med ett vildsvin på väg 832 söder om Klågerup i Svedala kommun. Ingen person skadades vid olyckan, enligt vakthavande befäl i region syd.

Räddningstjänst och ambulanspersonal behövde inte göra någon insats på platsen. Polis tog hand om fallet.

Vid klockan 00.15 meddelade Trafikverket att det var full framkomlighet på vägen igen.

Strax efter midnatt kom larm om en singelolycka med personbil på E65 öster om Svedala.

Räddningstjänst åkte dit. Men enligt SOS Alarms händelseinformation visade det sig vara en bil som stod övergiven på platsen och fick flyttas. Ingen person ska ha varit kvar när räddningstjänsten kom fram.

Polisen tog sedan över ärendet. Det var begränsad framkomlighet för trafik under en stund, men vid klockan 00.45 meddelade Trafikverket att vägen var helt öppen igen.

Sverige

Ingen misstänkt är gripen efter söndagskvällens skottlossningar i Nacka. Under kvällen togs tre personer in för förhör, de släpptes under tidiga natten.

Polisen fortsätter under natten sitt arbete i Nacka, där två personer skadades i skottlossningar. Klockan 01.30 hade ingen person gripits.

– Ingen har frihetsberövats i nuläget, säger polisens presstalesperson Carina Skagerlind till TT.

Avspärrningarna kommer att vara kvar under natten. Polisen har dock avbrutit dörrknackningen i området.

– Den kommer vi återuppta under morgonen. Det är svårt att genomföra dörrknackningar under natten, säger Carina Skagerlind.

Skottlossningen inträffade strax före klockan 21 på söndagen. På platsen hittade polisen två personer skadade, en i en bostad och en i en bil, enligt Carina Skagerlind. De två skadade har förts till sjukhus, men det är oklart hur allvarliga deras skador är. Polisen uppger inte om de var vid medvetande eller ej. (TT)

Världen

Den kraftiga tropiska cyklonen Faxai har slagit till mot huvudstadsregionen i Japan, med vindar på uppemot 60 meter per sekund.

På bilder från området ses fallna träd, översvämmade gator och mängder med strandade pendlare som inte lyckas ta sig till sina arbeten.

En kvinna har omkommit. Hon hittades livlös på en gata i Tokyo. En övervakningskamera visade att hon hade slungats in i en vägg av de kraftiga vindarna.

Omkring 5 000 personer i Chiba- och Kanagawaprefekturerna har beordrats att evakuera, medan ytterligare 390 000 personer omfattas av varningar. Fler än 900 000 hushåll var vid ett tillfälle strömlösa, inklusive hela staden Kamogawa. (TT)

Fyra besättningsmän saknas sedan fraktfartyget Golden Ray kapsejsat och börjat brinna utanför amerikanska Georgias kust.

Kustbevakningen fick larmet vid klockan 02 på morgonen lokal tid, och satte in ett flertal båtar och helikoptrar. 20 personer i besättningen kunde räddas.

Enligt NBC News är fartyget 200 meter långt och 32 meter brett. Fartyget uppges ha fattat eld och på bilder syntes rök stiga från det. (TT)

Antalet döda i de två attackerna i norra Burkina Faso på söndagen har stigit till 29, enligt landets regering.

I den första attacken dödades minst 15 passagerare när en hemmagjord bomb utlöstes i närheten av fordonet de färdades i.

I den andra attacken dödades minst 14 personer i en fordonskonvoj som fraktade mat och förnödenheter till internflyktingar.

– Militära förstärkningar har satts in och en omfattande sökinsats pågår, säger regeringstalespersonen Remis Fulgance Dandjinou.

Burkina Faso utsätts återkommande av liknande attacker. Väpnade islamistgrupper som härjar i Sahelregionen i stort har spillt över Burkina Fasos gränser. Hundratals civila har dödats och tiotusentals har tvingats på flykt hittills i år. (TT)

Per-Johan Thörn WistrandSkicka e-post
TT
Louise Cronholm LöfgrenSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.